Medovnik
Pt blaturi (7 in total):
4 oua + 200g zahar + 4 linguri de miere + 4 linguri de unt (unt moale, nu topit)+ 2 lingurite de bicardonat de sodiu + 400g faina
- ouale si zaharul se amesteca bine si se pun la fiert in bain-marie, se amesteca in continuu
- mierea si untul se infierbanta separat intr-o cratita si se toarna peste amestecul cu oua
- sa trage de pe foc cand compozitia s-a ingrosat putin
- lasam 5 minute sa se racoreasca si adaugam faina si bicarbonatul (deci compozitia lichida inca e calda)
- obtinem un aluat destul de lipicios insa nu va speriati asa trebuie sa fie
- daca este extrem de lipicios mai adaugati ptuin cate putin faina
- se da la frigider pt o ora sau la congelator pt 15-20 de minute
- aluatul l-am impartit in 3 pt ca am intins 3 foi lungute si subtirele (2-3 mm) si-apoi le-am taiat pe fiecare in 2 (direct in tava) si-n felul acesta am copt de 3 ori si-am obtinut 6 foi :) iar a 7-a mi-a iesit din marginile celorlalte
Important! - suprafata pe care le intindeti sa fie bine infainata
- se coc aproximativ 7 minute la cuptorul incins in prealabil la 180°C , dar din minutul 5 supravegheati coacerea sa nu se arda, le vrem aurii nu maron :)
- se lasa la racit pe gratar
- foaia cea mai nereusita se faramiteaza
Crema - 1,5L smantana + 200g zahar
- extrem de simpla crema, amestecam zaharul in smantana (deci chiar 1 litru jumate de smantana trebuie) cu miscari incete, altfel riscati sa obtineti ceva lichid (consistenta cremei se vede in montajul de mai jos)
Se asambleaza in felul urmator: - foaie, crema, foaie .... terminati cu crema, presarati blatul faramitat si eventual il amestecati si cu nuci tocate (eu l-am amestecat, ba am pus nuci si intre blaturi ceea ce va sugerez sa faceti si voi :) )
- tortul se acopera cu folie de plastic, se pune o greutate peste el si se da la rece pana a 2-a zi
Are un gust placut de miere, iar crema cu smantana ii balanseaza dulceata la perfectie.
Dimineti insorite
Comentarii
anonymous
Ce fel de smantana ai folosit?dulce sau acra?
anonymous
Delicioasa
anonymous
Arata foarte bine felicitari
anonymous
Foarte bun
anonymous
Foarte buna felicitari
anonymous
Adevarata placere!
anonymous
Super
anonymous
F f buna si deliciosa
anonymous
Super
anonymous
L-am facut ieri, este minunat. Special, nu seamana cu nici un alt tort