Aceste 7 legume sunt mult mai ușor de decojit după ce au fost gătite și nimeni nu ți-a spus despre asta

luni 24 noiembrie 2025 12:38 - Mirella Mendonça
Aceste 7 legume sunt mult mai ușor de decojit după ce au fost gătite și nimeni nu ți-a spus despre asta

Încă te lupți cu decojitorul? Atunci ar trebui să știți că unele dintre cele mai folosite legume din bucătărie sunt infinit mai ușor de decojit odată ce au fost gătite. În loc să pierdeți timp, să irosiți pulpă sau să vă stresați din cauza cojilor încăpățânate, este nevoie doar de puțină căldură pentru ca pielița să se desprindă aproape de la sine.

Iată 7 exemple clasice care vă vor face să vă regândiți rutina din bucătărie. După acestea, nu veți mai dori niciodată să faceți lucrurile pe calea cea grea.


1. roșii

Faceți o tăietură în cruce la bază, scufundați timp de 30 de secunde în apă clocotită și apoi în apă cu gheață. Coaja se desprinde în câteva secunde - fără efort și fără cuțit.

2. Chilli

Odată prăjit sau prăjit pe aragaz, ardeiul iute creează o peliculă care se îndepărtează ușor cu mâinile sau cu un șervețel de hârtie. Ideal pentru a face ardei grași prăjiți care nu au gust fără coajă.

3. Aubergine

Friptă sau la grătar întreagă, vinetele pot fi decojite cu o lingură sau cu mâinile. Coaja se desprinde fără rezistență - perfectă pentru piureuri sau babaganoush.

4. Cartofi

Gătit cu coajă, cartoful își pierde pielea ca o "uniformă". Pur și simplu se stoarce ușor cu degetele sau se clătește în apă rece și se scoate. Practic și fără cuțit.

5. Morcov

Odată gătit, coaja subțire a morcovului se desprinde aproape singură. Ideal pentru cei cărora nu le place decojirea sau care doresc să păstreze mai mulți nutrienți.

6. Porumb verde

Odată fiert, porumbul își pierde toată rezistența cojii și a "bărbii". Coaja se desprinde dintr-o singură bucată, făcând viața mult mai ușoară.

7. Usturoi

Puneți cățeii de usturoi în apă fierbinte timp de 10 secunde. Coaja se desprinde ușor, chiar și de pe cel mai proaspăt și mai greu de curățat usturoi.

Cel mai evident nu este întotdeauna cel mai practic. Prin schimbarea ordinii - mai întâi gătiți, apoi decojiți - economisiți timp, evitați risipa și vă faceți viața mai ușoară în bucătărie. Ce-ar fi să încercați asta în următoarea dvs. rețetă?

Mirella MendonçaMirella Mendonça
Sunt responsabil editorial la Petitchef (Portugalia și Brazilia) și o mare pasionată de călătorii și gastronomia mondială, mereu în căutarea unor noi arome și experiențe. Totuși, deși îmi place să explorez deliciile diferitelor culturi, bucătăria mamei mele va rămâne mereu preferata mea, cu acel gust unic pe care doar ea îl poate crea.

Comentarii

Notează articolul:
2/5, 3 voturi