Boiaua de ardei (Paprika) este o pudra fina, obtinuta prin pisarea anumitor varietati de ardei (Capsicum annuum). Acestia pot fi mici si rotunzi (din Spania si Maroc), sau ascutiti, in forma de con (din Ungaria si California). Boiaua se produce din ardei copti pana se rumenesc, numiti uneori “pimento” – aceiasi care se folosesc la umplutul maslinelor. Pudra poate varia in culoare de la rosu-aprins la maro-ruginiu.
Aroma este dulce, intepatoare iar gustul variaza de la dulce pana la foarte iute. Unele soiuri nu sunt deloc iuti, altele sunt foarte iuti.
Paprika sau boiaua poate fi folosita drept garnitura sau condimente. Producatorii de alimente comerciale folosesc boia de ardei pentru a adauga culoare unui produs sau preparat alimentar. In cazul in care un aliment este de culoare rosie, portocaliu sau brun roscat si pe eticheta gasiti notiunea de „Natural Color” / ”Arome naturale” este probabil sa contina boia de ardei.
Dintre toate sortimentele de paprika din lume, boiaua de ardei maghiar (din regiunea Szeged) este considerata a fi cea mai buna.
In Ungaria exista sase clase sau tipuri de boia de ardei, cu o aroma de la delicat la iute. Pentru a mentine gustul puternic pe care consumatorii il asteapta de la paprika, unele companii de condimente adauga ardei iute pentru a iuteala sortimentului de paprika din Ungaria.
Disponibilitate: boiaua sau paprika este disponibila pe tot parcursul anului.
Cum se pastreaza?: intrucat se deterioreaza repede, ar trebui sa fie achizitionate in cantitati mici si depozitate intr-un loc racoros, intunecat pentru nu mai mult de 6 luni.
Se asociaza cu: conopida, carne de pui, crab, peste, gulas, carne de miel, cartofi, orez, fructe de mare, vitel Stroganoff.
Sa recapitulam: Cuvantul paprika este imprumutat din maghiara sau sarba si a intrat intr-un mare numar de limbi, in multe cazuri probabil prin intermediul limbii germane. In ultima instantachiar si numele paprika este derivat din unul din numele piperului negru-“papar” din sarba.
In multe tari paprika se numeste numai condimentul uscat, pe cand in altele este folosit pentru ardeiul gras. Denumirea de paprika este valabila in nenumarate limbi europene, cu mici derivatii: “paprica” in italiana, “papryka” in polona, “piperka” in bulgara, “papurika” in japoneza.
Termenul romanesc boia se datoreaza culorii puternice, aprinse si vibrante a pudrei de paprika, caci este legat de intelesuri ca a vopsi, a farda, a machia, a boi.
Comentarii (12):
Era bine sa ne fi spus ce efect are boiaua asupra sanatatii si ce contine ea
Buna rau
Daca taceai filozof ramaneai !
Ok
Fff bun!
Ne place si o folosim
OK !!! SUNT DEPENDENT CA DE TUTUN !!!!!!!!
Util articol!
Am o intrebare. Se vorbeste de ceva timp despre calitatea indoielnica a unor astfel de produse de boia. Uneori am gustat si nu mi-a lasat o impresie clara. Oricum nu era un atractiva.
Deci, cum se poate verifica calitatea boielei?
O folosim chiar si la branza
Boiaua e un condiment foarte apreciat de mine