Cacaua, una dintre multe minuni ale naturii, este, de fapt, un super aliment pe care multi il oameni incerca sa-l descopere. Cacaua este un titan de beneficii pentru sanatate, este medicamentul pe care oamenii de stiinta si cercetatori trudesc pentru a-l descoperi.
Theobroma cacao (denumirea greaca botanica) inseamna "hrana zeilor", si beneficiile ei au fost cunoscute de mayasi, azteci si incasi. Aztecii au considerat arborele de cacao, sfant (darul zeului Quetzalcoatl) iar din fructele sale era preparata o bautura alcoolica, dintr-un amestec de apa, cacao, porumb, vanilie si piper. Boabele de cacao serveau si ca moneda la azteci.
Daca va intrebati ce beneficii ofera, iata mai jos cateva dintre proprietatile pe care le are cacaua:
- Boabele de cacao contin cantitati de triptofan si feniletilamina, care contribuie a „starea de bine, de fericire. Feniletilamina este creata in mod natural si trimisa in creier atunci cand suntem indragostiti. Triptofanul este precursorul serotoninei, care influenteaza starea de spirit si somnul. Fenilalanina formeaza noradrenalina, epinefrina, dopamina si tiramina si este importanta pentru memorie, atentie si invatare;
- Cacaua este de bogata in magneziu, care este bun pentru muschi, oase, sistemul nervos si chimia creierului. Magneziul este un relaxant muscular si amelioreaza starea de stres;
- Cacaua este una dintre cele mai mari surse vegetale de fier, care este necesar pentru legarea si transportul oxigenului atmosferic. Acest proces se realizeaza in mare masura cu ajutorul hemoglobinei si mioglobinei;
- Contine sulf, care este bun sanatatea pielii, parului si unghiilor, este un detoxifiant pentru ficat si sprijina functionarea sanatoasa a pancreasului;
- Are un continut ridicat in CROM, care detine un rol important in metabolismul glucozei si de asemenea in sinteza colesterolului. Scaderea cromului in organism este asociata cu rezistenta la insulina (hiperinsulinism), risc crescut de insuficienta cardiaca congestiva, hipercolesterolemie, reducerea fertilitatii;
- contine FOSFOR, care are rolul de a intari dintii si oasele, insa acest mineral joaca un rol important in fiecare reactie chimica din organism. De asemenea, fosforul este responsabil cu regularizarea batailor inimii, dar si de functionarea normala a rinichilor, ajuta la cresterea si regenerarea corpului, combate oboseala, respiratia dificila, iritabilitatea, senzatia de amorteala, stres, modificari bruste de greutate;
- Cacaua are de 20 de ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu. De asemenea, flavonoide din cacao protejeaza celulele impotriva degenerarii, in special la nivelul inimii, arterelor si venelor. Combinata cu lapte, toate aceste beneficii sunt anulate.
- Contine complexul de Vitamine B, fibre, omega 6, omega 9, zinc, glucide, zaharuri vegetale care sunt utilizate de catre organism imediat ca aliment pentru creier si un stabilizator de pancreas.
Si daca nu stiati: Cardiologii elvetieni si americani numesc ciocolata amaruie, ce are un procent de 70 % cacao, „aspirina dulce”, deoarece reduce afectiunile cardiace si incidenta trombozelor. Oamenii de stiinta apreciaza efectul pozitiv antioxidant al substantei. La personele sanatoase consumatoare de cacao s-a observat o incetinire a fenomenului de imbatranire prematura a pielii si reducerea clara a incidentei bolilor cardiovasculare.
Comentarii:
F.buna, o folosim
O reamintire binevenita ,deci multumiri , retetele excelente !
Excelent
Foarte interesant.Il distribui cu placere si prietenilor mei.
Fosforul nu e un mineral ci un element chimic!
Nu am mai auzit de "ciocolata amsruie", o fi ceva nou!