Cateva cuvinte despre...Guarana

Guarana sau Paullinia Cupana este o planta tropicala cataratoare, originara din jungla amazoniana, inrudita indeaproape cu artarul, ce a fost descoperita pentru beneficiile sale asupra sanatatii si anume pentru cresterea energiei, ca arzator de grasimi si ca un stimulent asemanator cu cafeaua.

Guarana creste in padurile tropicale ale Braziliei si Venezuelei si este cunoscuta si apreciata in special pentru fructele sale cu proprietati deosebite. Proprietatile guaranei au fost descoperite si testate de triburile de indieni, care credeau ca guarana are efecte supranaturale. Acestia foloseau zilnic semintele de guarana, le prajeau si le amestecau cu faina de manioc, iar din pasta obtinuta faceau suluri pe care le lasau sa se intareasca. Atunci cand simteau ca au nevoie de o bautura care sa le dea energie, dizolvau in apa un pic din pasta uscata.

Legenda spune ca fructele coapte de Guarana amintesc de ochii oamenilor. La coacere, ele se coloreaza in portocaliu, pana la rosu. Cand semintele s-au copt, boabele crapa si atunci se vad semintele negre, invelite intr-un fel de muschi alb. Aceste seminte sunt prajite, prelucrate pentru consum si se comercializeaza sub forma de batoane, bauturi sau ca suplimente nutritive sub forma de tablete.

In zilele noastre Guarana este folosita in bauturi energizante, suplimente pentru sportivi si bauturi care cresc rezistenta, datorita substantei cu rol energizant pe care o contine, denumita guaranina care actioneaza precum cafeaua. Mai contine teobromina si teofilina, substante care au proprietati termogenice si de imbunatatire a starii psihice.

Cafeina continuta de guarana stimuleaza sistemul nervos central, contribuind la eliminarea starii de somnolenta. Este recomandata pe perioadele de activitate psihica intensa si de concentrare maxima si ajuta si la eliminarea durerilor de cap si asigura pofta de viata si energie pentru un timp indelungat.

Guarana mai este indicata si in timpul curelor de slabire, pentru persoanele care sufera de obezitate si celulita, deoarece este un supliment nutritiv care scade pofta de mancare.