Cateva cuvinte despre...mandarine

Mandarina este sora clementinei, numai ca spre deosebire de aceasta are seminte mici si ascutite la un capat si o coaja subtire care se dezlipeste cu usurinta. Pulpa fructului este parfumata si dulce. Mandarinele, ca oricare alte citrice, au foarte multe proprietati curative, dar ne limitam la a spune ca sunt recomandate impotriva stresului si a oboselii psihofizice, iar daca sunt consumate seara, previn insomnia.

Mandarinele sunt cele mai dulci dintre citrice, dar furnizeaza doar 60-70 de calorii la 100 g fruct. Sunt ideale pentru iarna, perioada in care organismul are nevoie de mari cantitati de vitamina C (pe care nu o produce singur) pentru a-si intari sistemul imunitar.

Fructele mai contin si vitamina A si saruri minerale, in timp ce pelicula galbena ce acopera samburii contine fibre. Mandarinele mai contin potasiu (cu o specifica actiune drenanta), calciu si brom, ultimele doua saruri minerale cu efect sedativ si relaxant asupra sistemului nervos.

Mandarinele au actiune diuretica, fiind utile pentru ficat si pentru contracararea hipertensiunii si a anemiei (stimuleaza productia de globule rosii).

Mandarinele se mananca pur si simplu, sau se folosesc pentru salate, budinci sau prajituri, asa ca va recomandam sa incercati: sarlota de mandarine, salata de fructe (cu mandarine), prajitura cu ananas si mandarine, tort cu crema de ciocolata si mandarine. Savurati-le, pe rand!

Stiati ca? In cultura chineza, mandarinele, in numar de doua, erau oferite mireselor in ziua nuntii pentru a fi impartite cu proaspatul sot in prima noapte petrecuta in patul conjugal. Fiind simbolul dorintei de a avea o familie fericita si o casnicie implinita, de lunga durata.

Simbolizeaza prosperitatea, intrucat termenul mandarina are intelesul de „aur” intr-un dialect chinezesc.