Chowder – altfel de supa

Considerata in trecut mancarea saracului, chowder este in zilele noastre o supa gatita intr-un vas mare, ingrosata cu smantana, lapte sau piure de legume.

Istoria spune ca numele provine din latina (calderia – un loc sau vas pentru incalzit mancarea) care se facea din orice zbura, inota sau crestea intr-o gospodarie.

Exista o varietate englezeasca de chowder cunoscuta de toata lumea – „clam chowder” (chowder de scoici). Insa supele chowder la origine erau diferite de supele de peste pentru ca in prepararea lor se folosea carne de porc sarata si biscuiti. In zilele noastre marea majoritate a retetelor de chowder nu folosesc biscuti, insa pot avea crutoane presarate deasupra.

Desi de cele mai multe ori chowder-ul este o supa ingrosata cu smantana, lapte sau piure de legume, exista si variatii mult mai lichide.

New England clam chowder este o supa facuta din scoici si cartofi tocati cubulete, ingrosata cu smantana si lapte, in care se adauga de multe ori o cantitate mica de unt.

Alte tipuri de chowder includ peste, scoici sau alte tipuri de crustacee.

Corn Chowder foloseste porumb in loc de scoici si contine deseori legume cum ar fi cartofi. Se consuma uneori ca o alternativa vegetariana la Clam Chowder.

Fish Chowder este o supa facuta cu somon, cod sau alt tip de peste. Mai contine cartofi, ceapa, telina, morcovi, porumb si bacon.

Manhattan Claw chowder este asemanatoare cu Clow Chowder dar nu contine nici lapte si nici smantana, in schimb contine suc de rosii.

Bermuda Chowder este supa considerata mancarea nationala a Insulelor Bermuda. Ingredientele sale de baza sunt peste, rosii, ceapa, rom alb si „Sherry Pepper Sauce". Se crede ca reteta a fost inventata de colonistii britanici.