Ciocnitul oualor de Paste

Sarbatoarea Pastelui, a luminii si a bucuriei, si-a pastrat pana in prezent farmecul si semnificatia, fiind un moment de liniste sufleteasca si de apropiere de familie.

PASTELE marcheaza miracolul Invierii Domnului, iar actele de purificare din Saptamana Luminata readuc echilibrul si armonia crestinilor.

Ciocnitul Oualor este permis si asteptat cu nerabdare de credinciosi dupa slujba de Inviere din noaptea Pastelui pana la inaltarea Mantuitorului la ceruri.

Ciocnitul oualor se face dupa reguli precise: persoana mai in varsta (de obicei barbatul) ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de partener, in timp ce rosteste cunoscuta formula „Hristos a Inviat”, la care se raspunde „Adevarat a Inviat”.

Ciocnesc mai intai sotii intre ei, apoi copiii cu parintii, dupa care parintii cu celelalte rude, cu prietenii si vecinii invitati la masa.

Batranii spun ca din primul ou ciocnit in ziua de Pasti trebuie sa manance toti membrii familiei, pentru a fi intotdeauna impreuna.

Daca ai ciocnit un ou cu doua galbenusuri in prima zi de Pasti, pregateste-te de nunta. O vorba veche din batrani spune ca ai sa te insori foarte curand.

In mai multe sate din Moldova, traditia cere sa ne spalam pe fata cu apa dintr-un vas in care au fost puse flori, bani si un ou rosu. Se zice ca astfel vom fi rumeni precum oul rosu, bogati si sanatosi. Tot traditia spune ca, cel care se spala ultimul cu apa din acest vas ia banii.

Bucovinenii ciocnesc ouale incondeiate „cap cu cap” in prima zi de Pasti si abia din a doua zi le ciocnesc si „dos cu dos”.

Ouale de Paste pot fi de diferite culori: de la rosu, galben, orange, rosu, verde, albastru, pana la negru. Ouale negre se fac in amintirea celor care au murit. Cu toate acestea, ouale rosii sunt singurele care pot fi date de pomana pentru sufletul unei persoane trecute in eternitate, iar in traditie, se mai crede ca daca doua persoane ciocnesc oua in ziua de Pasti se vor intalni pe lumea cealalta.