Condimentele – parte integranta a vietii noastreUn condiment este de obicei definit ca o parte aromatica a unei plante tropicale, fie ca este vorba de o radacina, scoarta de copac, floare sau seminte. Cu exceptia vaniliei, ardeiului iute, ienibahar, aproape toate condimentele sunt de origine asiatica.

Condimentele nu doar excita papilele gustative, dar sunt compuse si din o lista impresionanta de fito-nutrienti, uleiuri esentiale, antioxidanti, minerale si vitamine care sunt esentiale pentru buna functionare a organismului.

Condimentele pot fi aromatice sau cu arome picante si piperate sau cu un gust usor amar. In scopul de a pastra parfumul si aroma lor intacte, ele sunt in general adagate in retete in ultimele momente, tocmai din simplu motiv de a nu se evapora uleiurile esentiale.

Din punct de vedere botanic, condimentele pot fi clasificate in:
  • Frunze de plante aromatice: frunze de dafin, rozmarin, cimbru, etc
  • Fructe sau seminte: fenicul, coriandru, schinduf, mustar, piper negru, etc
  • Radacini sau bulbi: usturoi, galangal, turmeric, ghimbir, etc
Condimentele sunt utilizate la prepararea de supe, sosuri de sezon dar si ca ingredient principal intr-o varietate de pulberi curry.
Impreuna cu unele plantele aromatice de sezon sunt folosite pentru a spori aroma si gustul legumelor, a carnii de pui, a pestelui si a preparatelor din carne.
Unele condimente, cum ar fi cuisoare, coriandru, etc, sunt folosite in bauturi ca potentiator de aroma.

Bucataria traditionala romaneasca, foloseste o serie intreaga de condimente sau mirodenii, cultivate atat local, cat si aduse din Orientul Mijlociu, China si India: ghimbirul, sofranul, anasonul, mararul, cuisoarele, nucsoara, maghiranul, menta, cimbrul, rozmarinul, lemnul dulce, coriandrul si chimenul.

Indiferent de sortimentele de condimente, trebuie cunoscute cateva reguli de baza:

  • Condimentele se pastreaza in borcane din sticla, de culoare inchisa, inchise ermetic, ce asigura pastrarea aromei.
  • Procurati-va condimentele in stare nemacinata, si pisati-le sau macinati-le singuri in momentul intrebuintarii.
  • In mancaruri, condimentele se pun numai la sfarsit, pentru a nu se evapora uleiurile esentiale.
  • Condimentele nemacinate isi elibereaza aromele mai lent. De aceea sunt potrivite in retetele cu timp indelungat de pregatire, cum ar fi supele, ciorbele sau tocanitele.
  • Condimentele sub forma de seminte sau boabe, ca susanul, chimionul, feniculul, mustarul alb (sau galben) isi intensifica aroma atunci cand sunt putin rumenite intr-o tigaie uscata, fara ulei.
  • Evitati sa adaugati condimentele (de exemplu, usturoiul) in ulei foarte fierbinte, se pot arde si deveni amare.
  • Condimentele proaspete, cum ar fi patrunjelul, mararul, busuiocul sau maghiranul se vor adauga in mancare cat mai aproape de momentul servirii pentru a le conserva aromele. Daca acestea sunt folosite direct in salate, atunci trebuie amestecate cat mai devreme pentru ca aromele sa se dezvolte pe deplin.

De ce sa includem condimentele in alimentatia noastra? Pentru ca:
· Contin o lista impresionanta de compusi chimici derivati din plante, folosite inca din antichitate pentru proprietatile lor anti-inflamatorii, carminative, etc.
· Componentele din condimente s-au dovedit a avea o actiune anti-coagulare, pentru a preveni colmatarea trombocitelor in vasele de sange, astfel ajuta la facilitarea fluxului de sange, prevenind accidentul vascular cerebral si bolile coronariene.
· Compusii activi din condimentele pot creste motilitatea tractului intestinal, precum si puterea de digestie prin stimularea unor secretii enzimatice gastro-intestinale.
· Condimentele sunt cunoscute in a avea functii naturale antihelmintice (combaterea viermilor paraziti). Uleiurile volatile esentiale din anumite condimente au efect astringent (calmeaza iritatiile) si imbunatatesc circulatia sanguina locala. Ele sunt aplicate ca un remediu popular pentru artrita si durerile musculare, folosite fie ca o cataplasma sau adaugate in bai fierbinti.
· Condimentele contin uleiuri esentiale ce sunt folosite in aromoterapie, la odorizanti, intra in componenta detergentilor sau a parfumurilor.
· Contin o cantitate buna de minerale precum potasiu, mangan, fier si magneziu.