Condimente si sosuri chinezesti esentiale

Condimentele si sosurile chinezesti sunt necesare prepararea diverselor feluri de mancare chineasca, pentru a crea arome speciale, atunci cand sunt utilizate, fie individual sau in amestec, doar pentru a completa retetele, conferind cele mai subtile arome, o profunzime si o senzatie unica. Un bucatar priceput, sa nu mai vorbim un incepator, are nevoie de condimente pentru a gati orice fel de mancare delicios, mai ales cu gust aparte si culori atractive.

Iata cateva din sosurile si condimentele din China:

1. Sosul de soia

Considerat unul dintre cele mai vechi condimente din lume, este obtinut prin fermentarea boabelor de soia. Descoperit in urma cu mai mult de 3.500 de ani in China, ca parte a procesului de conservare a pestelui, sosul de soia este folosit pentru prepararea fructelor de mare, a carnii si legumelor preparate dar si ca o baza pentru alte sosuri, cum ar fi teriyaki. Exista 2 tipuri de sos: deschis si inchis la culoare. Cel inchis la culoare poate fi pastrat mai mult timp, iar gustul sau este mai putin pregnant.


2. Sosul dulce acrisor

Acest sos trezeste papilele gustative prin incorporarea a doua arome puernice intr-un sos. Dens, bogat si de multe ori cu o culoare rosie vibranta, sosul dulce acrisor poate minimiza aroma grasa de alimentelor prajite, sporeste textura delicata a legumelor si evidentiaza savoarea carnii usoare.


3. Uleiul de susan

Cateva picaturi de ulei de susan pot adauga o savoare aparte unui fel de mancare preparat in wok. Este folosit atat la preparatele reci cat si in compozitia unor dressinguri sau sosurilor pentru inmuiat. Se recomanda utilizarea cu moderatie intrucat aroma sa poate acoperi cu usurinta aroma subtila a altor ingrediente.


4. XO Sauce

Este considerat a fi cel mai reprezentativ sos chinezesc. Numele deriva din Cognacul XO, un lichior de inalta calitate foarte cunoscut, care este ingredientul principal in versiunea autentica. In magazine se comercializeaza doar varianta fara alcool. Sosul poate include si ardei iute rosu, sunca, scoici si creveti uscati, in functie de reteta bucatarului sau a producatorului. In general se savureaza in combinatie cu variate feluri chinezesti, incluzand dim sum, sushi, calmar, legume si numeroase mancaruri prajite.


5. Fasolea neagra cu sos de usturoi

In mod normal o lingura din acest sos este mai mult decat suficient atunci cand prepari reteta favorita de stir-fry. Majoritatea bucatarilor amatori prefera sa-l cumpere gata preparat pentru ca obtinerea sa se poate dovedi destul de anevoioasa. Dupa deschidere, continutul cutiei trebuie pastrat la frigider pentru a preveni alterarea.


6. Ghimbirul

Ghimbirul este impreuna cu usturoiul unul dintre cele mai comune ingrediente chinezesti folosite pentru aroma. Ghimbirul este des intalnit in mancarurile cantoneze, precum si in retetelele picante Szechuan. Este un condiment nelipsit care poate adauga caldura si o aroma delicata carnii, legumelor si a pestelui si se poate cumpara atat proaspat, pudra, murat sau indulcit.


7. Sosul Hoisin

Este folosit la prepararea mai multor retete traditionale chinezesti, cum sunt rata Peking, pachetele de primavara, porc mu shu, popiah si porc la gratar. Cu toate ca are o aroma usor picanta la aceasta, sosul hoisin este iubit pentru dulceata care se preteaza la multe feluri de mancare. Sosul Hoisin este un sos chinezesc folosit ca dip, si uneori este folosit si pe post de condiment in marinade, preparate stir-fry sau tocane.


8. Mixul celor 5 condimente

Este un ameste chinezesc de 5 arome care se doreste saincluda toate cele 5 gusturi principale: acru, amar, dulce, iute si sarat. Amestecul este folosit in special in bucatariile din restaurante si mai putin de catre gospodine. Este utilizat la asezonarea marinadelor pentru carne, sau la prepararea sosurilor, supelor, tocanelor etc. Cele 5 ingrediente sunt anason stea, seminte de fenicul, ardei Szechuan, scortisoara si cuisoare. Cantitatea in care se foloseste fiecare determina variatii in gustul final al mancarii pe care o gatiti.


9. Sosul de stridie

Cunoscut pentru culoarea sa maro inchis si consistenta delicata, ingredientul principal al aromei sale este stridia maruntita si sucul acesteia. Mai exact se prepara din stridii, saramura, arome si conservanti si nu are de loc gust de peste. Sosul de stridii este capabil sa potenteze aromele si gusturile unei largi game de mancaruri, jucand rol de condiment.


10. Sosul de rata

Sosul de rata este de fapt facut din prune si nu din rata fiind conceput pentru a fi servit alaturi de friptura de rata. Intrebuintarea sa in bucataria chinezeasca este destul de vasta, fiind consumat si alaturi de carne de pui sau vita.

In mod obisnuit, prunele sunt ingredientul principal, desi multe retete includ si piersici, caise uscate, ardei gras, otet, ghimbir si zahar. Combinate, aceste ingrediente confera sosului de rata gustul sau specific dulce intepator.