Cum sa fii un cumparator inteligent

In economia actuala multi dintre noi traiesc cu un buget fix si cauta modalitati de a reduce cheltuielile cu cosul alimentar, dar in acelasi timp se bucura de mancaruri gustoase si hranitoare. Abilitatea de a face cumparaturi nu inseamna mult si ieftin, ci gasirea unui ritm si a unui echilibru in aprovizionarea cu produse de calitate care sa fie transformate cu usurinta in mancaruri apetisante si hranitoare.

A manca sanatos nu inseamna a cheltui o gramada de bani. Cu sfaturi corecte si un pic de planificare puteti sa faceti cumparaturi „inteligente”, alegand calitatea in detrimentul cantitatii.

Iata care sunt cele mai bune sfaturi pentru cumpaturi „inteligente”:

  1. Nu mergeti la cumparaturi cand va este foame - Cand mergeti la cumparaturi ideal ar fi sa mancati inainte, altfel nu veti fi tentati sa cumparati produse de care in mod normal nu ati avea nevoie.
  2. Faceti o lista cu produsele de care aveti nevoie - contrar punctului de mai sus, faceti lista de cumparaturi atunci cand va este foame, astfel sunteti siguri ca nu veti uita produsele de care aveti nevoie. Faceti lista si nu va abateti de la ea.
  3. Stabiliti un buget maxim pentru cumparaturi - De fiecare data cand mergeti la cumparaturi stabiliti care este bugetul pe care il aveti la dispozitie. Luati-va o marja de +-10-15%.
  4. Incepeti cu raionul de legume, verdeturi si fruct - cumparati fructele si legumele in stadii diferite de maturare, care pot fi consumate imediat iar restul in cateva zile. Puteti face provizii si de legume congelate, care sunt o varianta sanatoasa si accesibila.
  5. Continuati cu raionul de peste si carne - cumparati bucati slabe de carne, fara urme albe de grasime (pulpa si muschi). Consumati peste gras (ton, somon, macrou, sardine) de minim 2 ori/saptamana.
  6. Apoi cu raionul de lactate - alegeti lapte semidresat (1,5% grasime) sau degresat, are acelasi continut de calciu, dar aportul caloric este mai mic. Evitati margarina si branza topita intrucat sunt produse inferioare calitativ si fara valoare nutritiva. Laptele se cumpara in cutii de carton intrucat contactul cu lumina favorizeaza pierderea de vitamine si activarea procesului de oxidare (rancezire).
  7. Nu uitati de raionul cu nuci/seminte/boabe - Semintele crude, nucile crude, diverse leguminoase (fasole, mazare, linte, naut) trebuie sa faca parte din alimentatia dvs., asigurandu-va un aport insemnat de proteine, fibre, vitamine si minerale.
  8. Evitati raioanele tip „junk food” si cele de bauturi carbogazoase - Snacksurile, dulciurile, produsele de patiserie si brutarie, sucurile carbogazoase sunt cateva dintre ispitele culinare.
  9. Adaptati cantitatea la nevoi - cumparati intotdeauna produse in functie de numarul de membri ai familiei.
  10. Nu alegeti produsele in functie de amabalaj si nu va lasati pacaliti de „super-oferte” - Un aliment cu adevarat bun nu are nevoie de o prezentare deosebita ca sa fie vandut, iar produsele gen „2 la pret de 1” sunt de obicei inferioare nutritiv.
  11. Cititi etichetele – pentru a cunoaste produsul. Nu alegeti produsele in functie de ambalaj, ci in functie de ingredientele continute. Ordinea in care sunt trecute ele pe eticheta reprezinta proportia in care au fost folosite.
  12. Alegeti produse cu termenul de valabilitate restrans - contin mai putini conservanti si stabilizatori de gust.
  13. Atentie la sloganurile publicitare tip „light”, „diet”, „fara coleserol”, „100% natural” – care sunt folosite pentru a atrage consumatorii. De multe ori „light” se refera la continut redus de grasime sau de zahar, insa nu inseamna „zero calorii”. Cititi eticheta si vedeti care este valoarea calorica a produsului inainte de a-l cumpara si consuma.
  14. Puneti la congelator alimentele ramase in plus – fie ca sunt proaspete sau gatite alimentele pot fi folosite ulterior. Frigul pastreaza intacte calitatile nutritive ale unui produs.