De ce iaurt de casa?Iaurtul de casa este o sursa sanatoasa de proteine, calciu, magneziu, precum si alte vitamine esentiale, ale carui culturi bacteriene ajuta in digestie.

In doar cateva minute, cu costuri reduse si aparatura limitata (un simplu termometru) puteti prepara in casa dvs. acest „superstar nutritiv”.

Iata care sunt pasii:
1.Incalziti laptele pana la 93 grade Celsius si mentineti-l la aceasta temperatura timp de 10-30 minute. Daca doriti ca produsul final sa fie mai gros, mariti perioada de incalzire;
2.Raciti rapid laptele pana la 45 grade Celsius si adaugati o linguriata de iaurt cumparat din magazin (simplu, mai gras si nu cu fructe);
3.Amestecul obtinut puneti-l intr-un recipient curat si lasati-l timp de 4 ore la o temperatura de 35-38 grade Celsius;
4.La final, puneti iaurtul obtinut, la rece (in frigider) , unde il puteti pastra pentru 10 zile.
5.Nu uitati sa colectati o lingurita pentru urmatorul iaurt preparat in casa.

De ce iaurt de casa?
Are un gust mai bun; Este mai sanatos (nu are conservanti, zahar sau alte substante chimice adaugate);Este mai putin costisitor; Eliminati stocarea de deseuri (ambalaje).

Iaurturi mai putin cunoscute:
Chefir sau Kefir: Acest produs este otinut din lapte fermentat si contine tulpini suplimentare de probiotice si drojdie, benefice organismului, compozitii pe care alte iaurturi nu le au. Cel mai bun iaurt de acest gen este cel cu grasimi reduse sau fara grasime. Iaurt grecesc, numit iaurt mediteraneean. Acest tip de iaurt este foarte gros si are un continut de proteine ​​mai mare decat alte iaurturi intrucat dupa obtinere zerul este strecurat. Din cauza texturii groase, iaurtul grecesc este cea mai buna optiune pentru retetele care au in componenta lor iaurt, deoarece tinde sa nu se separe. Skyr: Acesta este un iaurt traditional islandez care este similar cu iaurtul grecesc (in care zerul a fost eliminat). Este non-gras, are mai multe proteine si cantitati mai mici de zahar si carbohidrati decat iaurtul obisnuit. Iaurt elvetian: Acest tip de iaurt este mai subtire si mai cremos decat cel grecesc, iar comparativ cu acesta are o cantitate dubla de zahar, intrucat este adesea aromatizat sau indulcit, si de cele mai multe ori se adauga fructe.
Astazi iaurturile imbogatite au devenit mai mult decat populare. Aceste iaurturi contin adaos de vitamine, minerale, acizi grasi si alte ingrediente sanatoase, cum ar fi fibre, calciu, omega 3. Iaurtul probiotic contine substante numite fructooligozaharide, ca si insulina, care ajuta culturile probiotice sa traiasca si sa se reproduca in intestin.