Semintele de in sunt una dintre sursele cele mai puternice de omega 3 acizi grasi care se gasesc in natura. Ofera o intreaga serie de beneficii pentru sanatate, ajuta la reducerea riscului de boli de inima, cancer, accident vascular cerebral si diabet.
Exista doua soiuri de seminte de in: seminte de in aurii si seminte de in maro. Acestea sunt similare nutritional, dar au un gust diferit.
Seminte de in maro au o aroma bogata, in timp ce semintele aurii au o aroma mai delicata; ambele soiuri au gust de alune.
Desi semintele de in contin tot felul de componente sanatoase, reputatia de „seminte de aur” o datoreaza a trei componente dintre ele:
- Omega-3 acizi grasi esentiali - Fiecare lingura de seminte de in macinate contine aproximativ 1,8 grame omega 3;
- Lignani - Semintele de in sunt foarte bogate in acesti componenti bioactivi numiti lignani. Odata ajunsi in corp fitoestrogenii se ataseaza estrogenilor si se pare ca ajuta la protejarea impotriva cancerului. Semintele de in contin cel mai mare procent de lignani decat orice alte plante;
- Fibre - Semintele de in contin ambele tipuri de fibre, solubile si insolubile.
Pe scurt, beneficiile oferite de catre semintele de in sunt numeroase, dar ne rezumam la a enumera: imbunatesc calitatea parului, a unghiilor si pielii, ajuta la reglarea greutatii corporale, scad colesterolul si regleaza tensiunea arteriala, previn artrita si aparitia cancerului. Sunt o sursa excelenta de vitamina E, deosebit de bogate in gamma-tocoferol, care contine aproximativ 20 g (133% din valoarea zilnica recomandata) per 100 g. Vitamina E este un puternic antioxidant solubil in lipide, necesar pentru mentinerea integritatii membranei celulare a membranelor mucoase si a pielii, protejand-o de radicalii liberi.
Cateva idei de servire rapida:
- Presarati seminte de in la cerealele servite dimineata;
- Adaugati seminte de in la briose, fursecuri sau paine daca alegeti sa le preparati in casa;
- Pentru a mari volumul nutritiv al shake-ul de la micul dejun, adaugati seminte de in;
- Pentru a oferi legumelor fierte un gust mai aparte, presarati cateva seminte de in;
- Adaugati o lingura de ulei de seminte de in la piureuri.
Nu uitati: O mana de seminte de in pe zi ofera o sursa excelenta de omega-3, fibre si antioxidanti!
Comentarii (31):
Interesant,binevenit.
Bravo !
Este adevarat dar trebuie sa stiti ca semintele de in contin o cantitate de loc neglijabila de fitoestrogeni si au anumite contraindicatii la persoanele cu dereglari hormonale , noduli mamari , formatiuni tumorale pe aparatul genital.Cura este intre o luna si maxim trei.
Multumim petitchef pentru informatiile furnizate.
Ovidiu bojor,cartea"sanatate prin seminte ,fructe si legume "
este pe calculator si sunt multe informatii .
referitor la seminte de in ,recomanda atentie ptr ca risnite ,oxideaza rapid.
metoda clasica ;
o lingura seara cu seminte,puse in apa intr-o cana ,dimineata amestecate si baute dar ,dupa
spalarea stomacului cu 2 pahare de apa cam la 30 minute
FOARTE IMPORTANTE PENTRU ORGANISM.LE FOLOSESC SEMINŢE SAU MĂCINATE.CORNELIU P.ONEŞTI-BC.
Multumesc ca mi-ati amintit!Cu seminte de in o lingura inaintea fiecarei mese iti scade colesterolul si trigliceridele si este bun si pt.slabit.Eu pun la snitele impreuna cu susan si la paine.
Nu am stiut pana acum importanta acestor seminte.foartr Interesant.
Cum le folosim macinate sau nu?
Multumesc