Atunci cand vorbim de castane trebuie sa stiti ca exista doua tipuri: castane comestibile si castane salbatice. Doar castanele comestibile se pot consuma si despre ele se spune ca au numeroase beneficii. Exista patru tipuri de castane comestibile: americane, europene, chinezesti si japoneze.
Cand castanele comestibile sunt fierte, au o textura similara cu cartoful, cu un gust dulce si cu tenta de nuca.
Castanele fac parte din categoria nucilor cu cel mai mic procent de grasime, doar 2% comparativ cu nucile de macadamia care au 73% grasime.
Fructele au o compozitie similara cu graul si sunt o sursa de carbohidrati, fosfor, lecitina si vitamina C. Ele contin, de asemenea protide, lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu iar valoarea lor calorica este de 200 calorii la 100 g castane proaspete si de 371 de calorii la 100 g castane uscate.
Surse importante de vitamine si minerale, castanele comestibile sunt de un real ajutor persoanelor cu astenie fizica si intelectuala, convalescenta, batrani si copii.
Culegerea castanelor comestibile se intampla la sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii noiembrie.
Piureul de castane este unul dintre putinele produse care, prelucrat termic, isi mentine o cantitate insemnata de vitamine.
La noi in tara, zona Maramuresului este renumita pentru culturile de castani comestibili. Bulete de castane, dulceata de castane sau piure de castane sunt cateva dintre retete de delicatese.
Cunoscatorii spun ca, castanele coapte merg neaparat langa un pahar de bere, dar gospodinele le-ar intrebuinta mai bine la o rulada cu visine si castane, un chec cu castane, o budinca de castane si ciocolata amaruie si de ce nu la o gasca umpluta cu castane.
Nu va ramane decat sa alegeti reteta!
Comentarii:
Foarte gustoase