Emmentaler sau branza elvetiana

Adesea ati vazut in desenele animate cum soriceii sunt ispititi de mirosul si textura unei bucati de branza cu orificii de mari dimensiuni, si daca va intrebati cum se numeste, va spunem noi, Emmentaler.

Cu o culoare galbena, un gust usor picant, textura cremoasa si este invelita intr-o coaja tare, Emmentaler sau  Emmenthal este un tip de branza originar din Elvetia. Numele este dat de regiunea de provenienta – Emmental - localizata in partea de est a provinciei Berna din Elvetia.

Emmentaler se obtine din lapte de vaca printr-un procedeu de presare la cald si afanare timp de minim 7 saptamani. Gaurile pe care le are sunt create in procesul de productie. Grosimea branzei trebuie sa se situeze intre 16 si 25 cm.

Emmentaler este adesea confundata cu Gruyere, o alta specialitate de branza elvetiana. Confuzia este, oarecum, surprinzatoare, intrucat Gruyer poate sa aiba sau nu are orificii interne, iar la Emmentaler acestea sunt neaparat prezente sub dimensiuni cuprinse intre 1 si 5 cm. Gruyère este o branza maturata, presata si fiarta, cu o textura ferma, cu sau fara mici goluri interne, elastica si neteda, cu un gust delicat si dulce şi cu o aroma pronuntata de nuca.

Emmentaler poate fi mancata ca atare sau cu paine, de preferinta, neagra.
Se poate consuma ca aperitiv sau in diferite preparate precum salate, quinche-uri, sandwish-uri, omlete, clatite,  tarte aperitiv, preparate gratinate. Ca si Gruyère, poate fi utilizata pentru fondue.
Gustul fin si deosebit o recomanda pentru cele mai pretentioase platouri servite langa un pahar cu vin alb.