Marocan Tajine sau tocanita la aburTajine (tagine) este numele generic pentru un tip de mancare din bucatariile nord-africane (Maroc, Tunisia, Algeria). Cuvantul tajine se refera, de fapt, la vasul in care acest tip de mancare este gatit.
Traditional, tajine este un vas de lut emailat sau pictat, compus din doua parti: baza rotunda si putin adanca si capacul tuguiat, conic, foarte inalt, care pastreaza aburul in interior astfel incat mancarurile sa ramana suculente. Dupa preparea mancarii, capacul este dat la o parte, iar baza se duce la masa ca vas de servire.
Vasul tajine este ideal pentru mancarurile cu carne, cuscus si curry, si poate fi folosit direct pe aragaz sau in cuptor.

Feluri de mancare Tajine marocane sunt tocane picante, lent fierte, de obicei, realizate cu felii de carne sau peste, impreuna cu legume sau fructe. Marocan Tajine combina de multe ori carnea de miel sau de pui, cu un amestec de ingrediente sau condimente: masline, fructe, curmale, nuci, lamai proaspete sau conservate, miere si foarte multe condimente.

Cele mai folosite condimente sunt ghimbir, chimen, turmeric, scortisoara si sofran. Paprika si chili sunt utilizate mai des in Tajine de legume.

Mancarurile Tajine sunt servite cu cuscus sau paine. Deoarece capacul bombat sau in forma de con permite aburului sa se transfere inapoi in vasul de gatit, este necesara o cantitate minima de apa pentru a gati carne si legume. Aceasta metoda de gatit este foarte practicata in zonele in care rezervele de apa sunt limitate sau in zonele in care potabila nu este inca disponibila.