Petitchef

Tajine marocana de pui cu legume

Felul principal
4 porții
10 min
40 min
Foarte ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 4
Tajine sau tagine (in berbera), este un fel de mancare marocan, intitulat astfel dupa denumirea vasului in care se prepara mancarea. In Cipru, un vas similar, se numeste tawas. Oala tajine este confectionata din argila arsa si este formata din doua parti : unitatea de baza care este plata, circulara si are laturile joase, si un con mare, inalt sub forma de cupola, care are rolul de …capac ! Capacul are rolul de a face posibila intoarcerea condensului in vasul de baza unde se pune carnea de pasare sau peste, miel, etc, legumele si /sau fructele destinate gatirii. Preparatul final este foarte gustos si bine aromat, datorita tuturor condimentelor specifice care se adauga. Tajine tunisiana este deosebita de cea marocana, seamana mai mult cu frittata italiana.

Tajine marocana, combina foarte des carnea de miel sau pui, prepelite, porumbei, peste sau vita cu masline, pere, mere, gutui, caise, stafide, prune uscate, nuci, seminte de pin, migdale, lamai confit, miere, smochine, rodie, curmale, etc. Cu o paleta foarte bogata de legume sau cu boabe : de naut, linte, fasole verde si boabe, mazare si altele. Este aromatizata cu un amestec de condimente si arome ca : scortisoara, usturoi, ghimbir, sofran, turmeric, chimen, boia de ardei, piper, curcuma, etc. Se serveste cu o garnitura de cous cous(cuscus), de exemplu. Tajine si cous cous sunt considerate ca fiind preparate traditionale berbere ce au evoulat de-a lungul timpului. Se prepara in diverse combinatii, in toate colturile lumii. Paleta de ingrediente fiind atat de bogata si variata, fiecare poate da frau liber imaginatiei pentru a putea prepara o : tajine ! Totul este sa nu se inlocuiasca aromele si condimentele asa cum procedeaza anumite persoane ce spun ca gatesc preparate din bucataria asiatica si inlocuiesc, de exemplu, sosul dulce-acrisor cu sosul bechamel sau branza tofu cu telemea de oaie!

Ingrediente : 2 piepti de pui, 2 cepe, 2 fire praz, 1 ardei gras rosu, 1 morcov mare, 2 cartofi mari, 1 capatana usturoi, ghimbir praf, ½ radacina ghimbir, un praf de curcuma, un praf sofran, piper alb, concentrat de pasare sau vita, 1 lamaie confit (murata).

Preparare

  • se spala si se curata carnea, se taie pieptii in doua, morcovul in rondele marisoare, prazul in rondele mari, ardeiul in fasii mari. Se pun toate in tajine, se adauga mirodeniile, concentratul sau sare, piper, radacina de ghimbir rasa, ½ usturoi intreg (catei) si ½ pisat, se toarna apa sa acopere aproape toata carnea si legumele, se pune coiful tajinei si se baga recipientul in cuptor, intai la foc mare, aproximativ 15 minute si 40 de minute la foc mic. Se serveste cu garnitura de cous cous(cuscus) (vezi reteta cous cous varianta – Etichete : Retete arabe : Cuisine d'Eugénia http://eugeniadeladcuisine.blogspot.com).

Poze

Tajine marocana de pui cu legume, poza 1Tajine marocana de pui cu legume, poza 2Tajine marocana de pui cu legume, poza 3



Comentarii:

17/11/2014

F.gustos,bine condimentate

(0) (0) Abuz
16/11/2014

Tajinul marocan nu se serveste niciodata cu cous-cous....acesta este un preparat de sine statator......!ca se mananca cous-cous-ul cu legume asta e partea a doua.....iar tajinul se face pe flacara,niciodata in cuptor!gatiti ceea ce stiti mai bine,sau ati vazut cum se face in tara respectiva!

(0) (0) Abuz
28/09/2013

Cartofi in bucataria marocana?

(0) (0) Abuz
18/08/2012

Sevoulez praf

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Tajine de pui cu legume si masline
Tajine de pui cu legume si masline
8 porții
1h45m
Foarte ușor
4.4 / 5
Rețetă Tajine de pui cu cartofi mici
Tajine de pui cu cartofi mici
4 porții
1 oră
Foarte ușor
Rețetă Tajine pui cu bame
Tajine pui cu bame
4 porții
40 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Tajine cu chiftele
Tajine cu chiftele
8 porții
1h20m
Ușor
4.6 / 5
Rețetă Tajine cu miel si prune uscate
Tajine cu miel si prune uscate
4 porții
2h30m
Ușor
4.8 / 5

Rețete

Articole conexe

Cele mai bune 10 legume preparate la gratarCele mai bune 10 legume preparate la gratarRetete cu carne de pui gata in 30 minuteRetete cu carne de pui gata in 30 minuteRatatouille - Un amestec impetuos legumeRatatouille - Un amestec impetuos legume

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: