Para Aligatorului sau AvocadoOriginar din America Centrala, avocado este cunoscut si sub numele de para-aligator. Numele desemneaza atat arborele, cat si fructul de forma unei pere. Arborele subtropical de avocado creste pana la 20 de metri si face anual aproximativ 120 de fructe. Fructele au o lungime ce variaza intre 7 si 20 cm, cu un sambure mare in mijloc.
Denumirea de „para aligatorului” i-a fost data de bastinasii sud-americani, datorita formei pe care acesta o are, iar coaja de un verde intens, incretita putin, ce duce cu gandul la pielea aligatorului. In mijloc are un sambure inconjurat de un miez cremos, de culoare galben-verzuie.

Studiile efectuate arata ca avocado protejeaza impotriva cancerului, bolilor de inima, artritei si cataractei. Sarac in colesterol si sodiu, avocado este util in controlul greutatii corporale, reprezentand o sursa importanta de antioxidanti, proteine si fibre. Avocado contine toti cei 9 aminoacizi esentiali pentru trupul uman, hraneste, cicatrizeaza si remodeleaza tesutul conjunctiv.

Avocado este folosit atat ca fruct (consumat ca atare), cat si ca ingredient la supe creme, sucuri, deserturi, sosuri sau sandvisuri. Una din cele mai cunoscute intrebuintari este ca ingredient in sosul guacamole. Mai multe retete cu avocado gasiti aici.

Pentru a-l putea prepara corespunza­tor, este nece­sar ca fruc­tul sa fie de o calitate foar­te buna. Este important sa nu aiba parti in­ne­grite sau foarte moi, cu consistenta ge­latinoasa. Cele mai bune sunt fructele cu coaja intacta, cu un luciu natural, care creaza senzatia ca sunt mai grele in raport cu marimea lor si care sa fie sufi­cient de copt. Gradul de coacere se poate testa apasand putin coaja cu dege­tul: daca de­getul lasa o urma usoa­ra, atunci fructul este copt. Fructul crud poate fi ajutat sa se matu­rizeze mai repede punandu-l intr-o punga de hartie. Odata coap­te, fructele de avocado trebuie consumate in maximum 1-2 zile. Nu puneti fructele crude in frigider, veti stopa procesul de coacere.

Cateva curiozitati despre avocado:
1. Avocado este un fruct, nu o leguma- Potrivit University of California Agriculture & Natural Resources, fructul este partea (ovarul matur) matura care rezulta dintr-o floare.
2. Un avocado are mai mult potasiu decat o banana - Un fruct de avocado contine 975 de miligrame de potasiu. In schimb, o banana care este recunoscuta pentru continutul sau ridicat in potasiu are doar 487 de miligrame.
3. Se coace mai rapid daca-l pui langa o banana sau un mar - Bananele si merele elibereaza un etilen, un gaz natural care ajuta avocado sa se coaca. Pune intr-o punga de hartie un avocado necopt si o banana sau un mar si acesta se va coace mai repede.
4. Avocado este unul dintre putinele fructe cu un continut ridicat de proteine - Un avocado contine 4 grame de proteine, o cantitate ridicata in comparatie cu multe alte fructe. De asemenea, proteinele pe care le contine sunt cele esentiale si de inalta calitate, care se digera mult mai usor si hranesc muschii.
5. Poti folosi avocado in loc de unt - Textura cremoasa face din avocado un substitut excelent pentru unt. Se poate folosi avocado in loc de unt la retetele de negrese, briose si fursecuri.
6. Este perfect in mastile pentru ten si par - Datorita continutului bogat in acizi grasi esentiali, avocado este util in mastile pentru parul distrus, dar si in cele pentru hidratarea tenului. De asemenea, uleiul de avocado presat la rece poate fi folosit pentru efectul sau antirid.