Untul de Ghee sau untul clarificat

Cu toate ca isi are originea in India, Ghee este cunoscut in zeci de tari, in principal in Asia, in unele parti din Africa si in tot subcontinentul indian.

Ghee-ul este un aliment cu proprietati nutritive deosebite, dar si un remediu de sanatate, conform medicinei Ayurvedice, cu o traditie veche de 5.000 de ani. Aceasta proba a timpului este poate cel mai puternic argument asupra proprietatilor benefice ale gheeului.

Ghee (pronuntat Ghi) pe numele sau sanskrit "grita" cunoscut de europeni sub denumirea unt clarifiat este un produs atat alimentar cat si terapeutic. Proprietatile sale deosebit de valoroase il fac sa fie mult superior untului obisnuit din punct de vedere nutritiv, iar medicina traditionala ayurveda il recomanda pentru o mare varietate de afectiuni si probleme de sanatate.

Unele dintre beneficiile cele mai impresionante ale ghee-ului includ capacitatea de a proteja sistemul gastro-intestinal, echilibreaza nivelul de colesterol, furnizeaza energie suplimentara, reduce inflamatia articulatiilor, hraneste toate tesuturile si organele, regenereaza toate celulele, este antioxidant, antitoxic, catifeleaza si infrumuseteaza pielea, lubrifiaza mucoasele si face vocea mai buna. Nu este recomandat insa pentru obezi.

Daca este preparat corect, poate fi pastrat la temperatura camerei mult timp, fara a se altera: nu mucegaieste, nu rancezeste, nu se produc alte degradari. In India, Ghee este preparat pe luna plina sau descrescatoare din lapte muls primavara sau toamna, cand vacile pasc iarba cea mai grasa si plina de nutrienti. Se considera ca, cu cat mai vechi este ghee-ul, cu atat sunt mai mari calitatile sale terapeutice.

Ghee se poate pastra teoretic intre 2 si 6-8 luni la temperatura camerei. Pe timp de vara poate rancezi, asa ca e mai bine sa fie trecut la frigider atunci când temperaturile sunt ridicate.

Folosit ca aliment are si multe avantaje practice:

  • Nu necesita pastrare la frigider. Trebuie doar sa fie pus in borcan, cu capac inchis ermetic;
  • Este tartinabil chiar si daca a fost tinut in frigider;
  • Se poate folosi in prepararea prajiturilor, in loc de unt (sau margarina), care devin mai fragede si nu se lipesc de tava;
  • Prajiturile sau chiar cozonacii copti in forme unse cu ghee nu se vor lipi de aceste si se vor desprinde cu mare usurinta;
  • Are un punct foarte ridicat de fumegare, 250°C, mult mai mare decat al altor uleiuri tipice care ard la 200°C. Prin urmare este o altenativa perfecta pentru prajit in baie de ulei.

Gasiti aici reteta pentru a prepara Ghee.