Petitchef

Lipii arabesti

Lipii arabesti

 

 

Reteta am gasit-o pe culinar, postata de Aminariy. Cum n-am facut niciodata, mi-a trezit curiozitatea.

 

Necesar:  cca 600 g faina, o lingurita sare , o lingurita de zahar, 25 g drojdie, 250-300 ml apa. Precizez ca eu am facut doar jumatate din cantitati.

 

Am topit drojdia in apa calduta, am adaugat zaharul, sarea si jumatate din faina, le-am amestecat bine si am lasat la crescut 30 minute.

 

DSCF8219s_wm (Medium)

 

In maiaua crescuta, am inceput sa adaug cate putina paina, pana cand aluatul a devenit maleabil si s-a desprins usor de pe vas si maini.

 

DSCF8222s_wm (Medium)

 

IMPORTANT !!! Diferite tipuri de faina se comporta diferit, in sensul ca pot absorbi mai multa sau mai putina apa, astfel, la acest aluat, cantitatea de faina poate varia. Daca aluatul este elastic si nelipicios, nu se mai adauga faina, altfel lipia risca sa iasa prea tare.

Am lasat aluatul la crescut maxim 25-30 minute.

 

Am incalzit cuptorul la 260 grade Celsius.

Am impartit aluatul in 4 bile si am intins doua dintre ele in foi de cca jumatate de cm grosime, pe masa presarata cu faina. Restul de aluat l-am pus in frigider.

 

DSCF8224s_wm (Medium)

 

Am lasat cele doua lipii sa se odihneasca timp de 5 minute ( nu mai mult ) in tava de aragaz, apoi le-am copt la 260 grade pana cand s-au aurit putin.

 

DSCF8225s_wm (Medium)

 

Dupa cca 4 minute, cam atat a durat pana s-au facut, le-am scos, le-am intepat in cateva locuri cu o scobitoare si le-am acoperit cu un prosop gros.

 

DSCF8229s_wm (Medium)

 

Doar acum am scos din frigider restul de aluat si am continuat cu celelalte lipii.

 

Cateva observatii importante pentru reusita lipiilor:

Nu se adauga faina mai mult decat este necesar. Nu se lasa aluatul la dospit mai mult decat timpul indicat Timpul de odihna al lipiei, inainte de a fi bagata in cuptor, nu trebuie sa fie mai mare de 5 minute. Lipiile se coc doar pana cand se auresc putin , altfel se usuca prea tare si nu mai sunt bune. ( Eu am lasat una pana cand s-a copt putin mai mult, se vede in poza, si s-a intarit imediat ). Aluatul pe care inca nu l-am folosit inca se pune la frigider, altfel creste prea mult si riscam sa compromitem lipia. Dupa ce s-au copt, lipiile se inteapa ( daca dorim sa le desumflam ) si se acopera cu un prosop gros, iar dupa ce se racoresc putin se pun imediat in pungi de palstic, altfel se vor intari.DSCF8233s_wm (Medium)    







Comentarii:

04/02/2014

Arata apetisant

(0) (0) Abuz
18/12/2013

O sa incerc,cred ca-mi va reusi

(0) (0) Abuz
16/05/2013

E super

(0) (0) Abuz
16/02/2013

C'est fantastique !!!!

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Naan cu branza, lipii indiene cu branza
Naan cu branza, lipii indiene cu branza
4 porții
48 min
Ușor
4.6 / 5
Rețetă Lipii rapide la tigaie
Lipii rapide la tigaie
4 porții
55 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Lipii cu branza
Lipii cu branza
4 porții
2 ore
Ușor
4.5 / 5
Rețetă Lipii libaneze
Lipii libaneze
4 porții
20 min
Foarte ușor
4.4 / 5

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează