Petitchef

PLACINTA CU DOVLEAC SI SCORTISOARA

PLACINTA CU DOVLEAC SI SCORTISOARA mal

Am umblat besmetici dupa ludaiu' (dovleacul) acesta. De cand au aparut pe piata, in aceasta toamna, mi-am tot dorit sa gasesc unul "adevarat".

Numai ca socoteala de-acasa ....stiti voi, nu e identica cu cea din targ. Tot auzindu-ma cum ma vaicaresc ca vreau "ludai de-ala bun, ca de la mama din gradina", iubi meu (puteti sa radeti cat vreti, eu asa ii spun sotului meu de cand ne-am cunoscut, sunt multi ani de obisnuinta si nu mai pot schimba nimic in acest sens. de fapt nici nu vreau sa schimb ) s-a grabit sa-mi cumpere dovleacul ca sa-mi fac surpriza. Tare incantata am mai fost.

Adevarul e ca la forma seamana mult cu ludaiul de gradina...

pana si cand l-am taiat mi s-a parut ca e o achizitie de nota maxima, insa cand am inceput sa-l gatesc...m-am dez(s)umflat.( o sa vedeti de ce )

Tot iubi, ajutor de nadejde l-a curatat , la taiat si l-a tocat.

De aici insa a ramas treaba mea.

Mi-am propus sa gatesc cate cele cu acest dovlec, ba aveam de gand sa ne si coc in cuptor cateva bucati, insa cand l-am vazut cum se comporta la gatit, am renuntat.

Am renuntat sa-l coc , nu sa-l folosesc, deoarece i-am venit de hac in doi timpi si trei miscari.

In momentul cand am pus dovleacul (1,5 kg) cu zahar ( 12 linguri )si unt ( 100g)cu oala pe foc sa se "dinstuie" (mama folosea acest termen, nu stiu cat e de corect ), dovleacul meu s-a dovedit a fi unul tare "apatos". E firesc sa lase suc in combinatie cu zaharul, insa nu o tona, ca acesta.

Nu m-am descurajat, doar am schimbat putin reteta.

L-am lasat sa fiarba in sucul propriu cca 10 minute, apoi am adaugat o budinca de gris (puteti folosi gris 4-5 linguri, dupa nevoie ) si o budinca de frisca dizolvata cu 3 linguri de apa. Le-am lasat sa mai bolboroseasca impreuna cca 5 minute, apoi am oprit focul.

Am obtinut o "crema" fantastica, si ca aspect si ca gust. Desi m-am cam necajit la inceput, rezultatul final mi-a placut mult, astfel ca am uitat incidentul repede :).

Am lasat "crema" mea sa se stampere si intre timp am facut aluatul astfel :

intr-un bol am pus 300g faina, un ou intreg, 150g unt 80% grasime, trei linguri de zahar (daca vreti mai dulce, puteti pune mai mult )si putina sare. Am framantat bine pana s-au amestecat ingredientele...apoi l-am asezat presandu-l cu mana in forma de placinta unsa cu unt .(datorita unor imprejurari care tin strict de ingredientele folosite, aluatul poate iesi mai moale sau mai tare, in ambele situati il puteti intinde direct in tava folosindu-va de mainile ude sau unse cu unt. sa nu va temeti, indiferent cum iese o sa se coaca si o sa fie bun )

Apoi puteti sa-l lasati sa se odihneasca fie la frigider, fie in bucatarie daca nu e prea cald.

Aluatul asezat in forma arata asa:

...iar aceasta este "crema" mea de dovleac :) aici era deja amestecata cu scortisoara macinata -1 lingura cu varf in cazul meu (voi puneti dupa gust ). Tot acum e momentul sa mai puneti zahar daca este necesar.

Daca si dupa ce se raceste dovleacul vi se pare tot moale, puteti sa-i mai adaugati o lingura de amidon sau , asa cum am facut eu, un praf de budinca de frisca. Fiti fara frica, in timpul coaceri( cca 50 min ) budinca absoarbe sucul din dovleac si se "gateste" ca si cand ar fi fost fiarta .

Asa cum va spuneam se coace la 180-190* cca 50 minute...insa dupa ce trec 30 de minute fiti cu ochii pe ea;).

Dupa ce o scoateti din cuptor, o lasati sa se stampere bine si abia apoi o feliati ca s-o serviti. Calduta e durere de buna :)...pudrata cu zahar praf vanilat (sau simplu) si putina scortisoara proaspat macinata....

Incercati, merita tot efortul si timpul de asteptare ! :)








Comentarii:

29/10/2014

1.5 Kg are dovleacul!

(0) (0) Abuz
13/10/2014

Esti sigura ca e vorba de 1,5 kg de zahar in 10 linguri - eu cred ca mai curand sunt cam 150-200 de gr, tinand cont ca 1 lingura are cam 20 de grame, nu?

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Placinta cu mere si scortisoara-petitchef
Placinta cu mere si scortisoara-petitchef
6 porții
1 h 10 m
Foarte ușor
3.8 / 5
Rețetă Plăcintă cu ricotta - cu doar 4 ingrediente
Plăcintă cu ricotta - cu doar 4 ingrediente
4 porții
2 h 40 m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Placinta cu carne de bibilica
Placinta cu carne de bibilica
8 porții
4 ore
Ușor
3.8 / 5
Rețetă Placinta cu zahar
Placinta cu zahar
8 porții
3 h 35 m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Placinta englezeasca cu mere
Placinta englezeasca cu mere
4 porții
45 min
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Placinta hamburger
Placinta hamburger
8 porții
50 min
Foarte ușor
4.7 / 5

Articole conexe

Bunătăți cu dovleac pentru sărbătoarea de Halloween Bunătăți cu dovleac pentru sărbătoarea de Halloween „La placinte inainte, la razboi inapoi! ” – Placinte cu branza „La placinte inainte, la razboi inapoi! ” – Placinte cu branza Vinul fiert, o bautura traditionala de vacanta! Vinul fiert, o bautura traditionala de vacanta!

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează