Ce nu vă spune nimeni despre îndepărtarea semințelor de la roșii

luni 1 septembrie 2025 11:47 - Mirella Mendonça
Ce nu vă spune nimeni despre îndepărtarea semințelor de la roșii

Fie că pregătiți un sos, o salată sau chiar un simplu sandviș, întotdeauna apare întrebarea: trebuie să îndepărtez semințele de la roșii? Această practică este comună în multe bucătării, dar are vreo importanță pentru sănătate sau este doar o chestiune de gust?


Mitul digestiei dificile

Pentru o lungă perioadă de timp, s-a crezut că semințele de roșii ar putea "îngreuna" stomacul sau chiar provoca probleme intestinale. Dar știința a demonstrat că semințele de roșii nu sunt rele pentru tine. Ele nu se lipesc de intestine, nu provoacă gastrită și nu cresc riscul de pietre la rinichi.

Partea nutritivă a semințelor

Semințele de roșii pot părea inofensive, dar ele ascund nutrienți valoroși:

  • Fibre, care ajută la buna funcționare a intestinelor.
  • Licopen, un antioxidant care luptă împotriva îmbătrânirii celulare.
  • Uleiuri naturale, care pot aduce beneficii sănătății inimii.

Cu alte cuvinte, prin îndepărtarea semințelor, ați putea ajunge să irosiți o parte din valoarea nutritivă a fructului.

Când are sens să le îndepărtați

Deși nu prezintă niciun risc, există situații în care îndepărtarea semințelor poate fi interesantă:

  • Textura: în sosurile, supele sau sucurile moi, semințele pot lăsa un aspect granulat.
  • Aciditatea: pentru persoanele foarte sensibile, îndepărtarea semințelor (și chiar a pieliței) poate face preparatul mai ușor.
  • Estetică: în preparatele rafinate, bucătarii preferă un aspect mai uniform.

Când nu trebuie să vă faceți griji

În viața de zi cu zi, în salate, amestecuri sau mâncăruri de casă, nu există niciun motiv să aruncați semințele. Pe lângă faptul că sunt sigure, acestea contribuie și la creșterea sațietății datorită conținutului lor de fibre.

Preferați cu sau fără semințe?

Nu este obligatoriu să îndepărtați semințele de la roșii. Decizia este mult mai mult culinară decât medicală. Dacă ideea este caracterul practic și utilizarea totală a alimentelor, puteți folosi fără teamă roșia întreagă. Dar dacă doriți un sos mai fin și mai delicat, atunci merită să îndepărtați semințele.

Mirella MendonçaMirella Mendonça
Sunt responsabil editorial la Petitchef (Portugalia și Brazilia) și o mare pasionată de călătorii și gastronomia mondială, mereu în căutarea unor noi arome și experiențe. Totuși, deși îmi place să explorez deliciile diferitelor culturi, bucătăria mamei mele va rămâne mereu preferata mea, cu acel gust unic pe care doar ea îl poate crea.

Comentarii

Notează articolul:
5/5, 2 voturi