Ce se întâmplă cu adevărat în corpul dumneavoastră atunci când mâncați alimente picante?

marți 13 mai 2025 09:21 - Adèle Peyches
Ce se întâmplă cu adevărat în corpul dumneavoastră atunci când mâncați alimente picante?

Un mic curry care se încălzește puțin, un sos picant care îți dă fiori pe șira spinării... Și deodată îți curge nasul, îți zvâcnește limba și ți se perpelește fruntea... Așadar, ce se întâmplă exact în corpul tău atunci când mănânci mâncare picantă? Este bună? Este riscant? Chiar pot "arde calorii", așa cum auzim adesea?

Am săpat în toate astea pentru tine! :)


Vinovatul: capsaicina

Când vine vorba de senzația de arsură în gură, totul se datorează unui compus prezent în ardeiul iute: capsaicina.

Această mică substanță îți activează receptorii durerii, ca și cum ai fi atins ceva fierbinte... cu excepția faptului că nu există nicio rană. Doar o iluzie înțepătoare care îți face creierul, gura, glandele sudoripare și uneori chiar emoțiile să reacționeze!

Rezultatul? Transpiri și te simți fierbinte!

Beneficiile mâncării picante

1. Stimulează metabolismul

Capsaicina determină o ușoară creștere a temperaturii corpului, ceea ce ar putea ajuta la arderea câtorva calorii în plus. Deci nu, ardeiul iute nu te face să slăbești, dar, ca parte a unei diete variate, îți poate da un mic impuls!

2. Este un antiinflamator natural

Anumiți compuși din condimente, inclusiv capsaicina, au proprietăți antiinflamatorii interesante!

3. Stimulează digestia

Mâncarea picantă stimulează sucurile gastrice: pe scurt, pune în mișcare mașina digestivă. Dar acesta nu este un motiv să vă înecați mâncărurile în harissa...

4. Și chiar te ajută să respiri!

Da, nasul care curge atunci când mănânci alimente picante nu este doar neplăcut: ajută și la eliberarea căilor respiratorii.

Cum rămâne cu riscurile?

Consumul de alimente picante nu face rău oricui... dar poate ustura un pic mai mult decât era de așteptat pentru unele persoane:

  • Iritație gastrică: dacă aveți un stomac sensibil sau gastrită, condimentele pot agrava disconfortul.
  • Tranzit accelerat: nu este nevoie să facem un desen, știți la ce ne referim...
  • Gura și gâtul în flăcări: unele persoane reacționează mai puternic decât altele!
  • Și atenție la ulcer sau la anumite patologii digestive: cel mai bine este să vorbiți cu un profesionist dacă aveți îndoieli.

Pe scurt: picant, dar nu prea picant

Mâncarea picantă este bună pentru tine, adaugă atmosferă mesei tale și îți trezește corpul și mintea. Dar, la fel ca în bucătărie: echilibrul este cel mai bun aliat al tău.

Puțin ardei iute, un vârf de cuțit de curry, câteva semințe de muștar sau o atingere de ghimbir: încercați, măsurați, ajustați în funcție de gusturile și senzațiile dumneavoastră.

Și mai presus de toate: răsfățați-vă, fără a vă arde papilele gustative în acest proces ;)

Ați putea fi interesat de:

Opriți inflamația! 4 condimente care fac bine corpului tăuOpriți inflamația! 4 condimente care fac bine corpului tău

Cine ar fi crezut că condimentele pe care le folosim pentru a ne aroma mâncarea ar putea juca un rol important și în sănătatea noastră? Numeroase studii științifice au demonstrat proprietățile antiinflamatorii ale anumitor condimente, făcându-le adevărați aliați în prevenirea multor boli cronice. În acest articol, vom analiza condimentele cele mai renumite pentru beneficiile lor pentru sănătate...


Adèle PeychesAdèle Peyches
Redactor responsabil care abia așteaptă iarna pentru a mânca raclette! Pasionată de gastronomie și mereu în căutarea unor noi delicii culinare, am studiat mai întâi dreptul înainte de a mă întoarce la prima mea dragoste: gustul produselor bune și plăcerea de a împărți la masă :)

Comentarii

Notează articolul: