12 retete de Cartofi coptiCea mai sanatoasa modalitate de preparare a cartofilor este, in opinia specialistilor, cea coapta, intrucat in acest mod se pastreaza cel mai bine substantele nutritive, dand in acelasi timp cartofilor mai multa savoare.

Intrucat coaja cartofilor este o sursa buna de fibre si prin urmare se recomanda consumul acesteia alaturi de miez. Inainte de consum, cartofii se vor spala bine si se vor curata de pete negre sau verzi. Este indicat sa curatam petele verzi de pe cartofi intrucat pot contine glicoalcaloide, substante toxice pentru organismul uman.

Cand pregatiti cartofii copti este recomandat sa alegeti cartofi potriviti ca marime, pentru ca cei foarte mari se coc mai greu la interior. Daca in urma coacerii coaja ramane brun-aurie sau maro-aurie, poate fi consumata si ea oda­ta cu cartoful, daca rezulta o culoare mai inchisa, nu este bine sa o mancati pentru ca pot aparea iritatii gastrice.

Cartofii pot fi copti in jar, in cuptor sau pe plita. Cartofii se combina corect cu cereale, legume, verdeturi, salate de cruditati.

Se pot servi copti simplu cu diferite sosuri: Sos de iaurt, Guacamole, sos de smantana si marar, sos de usturoi cu iaurt si castraveti murati, mujdei de usturoi si lista poate continua.