5 obiecte din bucatatie care va pot imbolnaviDesi societatea evolueaza, se pare ca obiceiurile raman la fel. In fiecare an, si in special vara, creste numarul celor care fac toxiinfectii alimentare sau intoxicatii.

Intoxicatia alimentara este o afectiune cauzată de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene, precum bacteriile, virusurile sau parazitii.


Alimentele pot fi contaminate in urmatoarele cazuri: pe parcursul procesului de preparare, pe parcursul cresterii (in cazul fructelor si legumelor daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata), in timpul procesului de preparare a alimentelor, prin contaminare din mediul inconjurator, cu microorganisme patogene care se pot gasi in praf, pamant, apa.

Noi ne vom referi mai jos doar la sursele din contaminare care se pot gasi intr-o bucatarie. Desi, este considerata cel mai curat loc din casa, in bucatarie se ascund o multime de bacterii care va pun sanatatea in pericol.

Iata care sunt cele mai murdare lucruri din bucatarie:
1. buretele de bucatarie – conform studiilor efectuate de cercetatorii americani, buretele de spalat vase este cel mai murdar obiect din casa - are 10 milioane de bacterii pe 2,5 centrimetri patrati, iar o carpa de vase are un un milion de bacterii pe aceeasi suprafata. Si ca sa faceti o comparatie si mai reala, va spunem ca nivelul concentratiei de bacterii si mucegaii din buretele de spalat vase este de 150 de ori mai mare decat cel din periuta de dinti. Ca sa nu va imbolnaviti de la el, solutia este sa-l schimbati cat mai des (ar trebui schimbat la 2 saptamani), sa-l folositi doar pentru inlaturarea mancarurilor de pe farfurie si sa nu stergeti si alte suprafete cu el;

2. frigiderul - doar pentru ca e foarte rece in frigider, nu inseamna ca nu exista germeni periculosi inauntru. In plus, mancarea invechita, resturile de mancare sunt si ele surse de bacterii. Temperaturile scazute incetinesc dezvoltarea bacteriilor, asa ca este important sa va asigurati ca temperatura din frigider este intre 4-5 grade Celsius.
De asemenea, pulverizeaza otet in interiorul frigiderului si sterge cu servetele de unica folosinta. Astfel, suprafetele vor fi dezinfectate, iar mirosurile neplacute, indepartate;

3. tocatoarele - Carnea, legumele si fructele pot dobandi bacterii de pe tocatoare daca acestea din urma nu sunt dezinfectate corespunzator. Ca sa previi orice problema, cel mai bine este sa ai doua tocatoare in bucatarie - unul pentru carnuri si unul pentru legume/fructe si cel mai important este sa le cureti foarte bine dupa fiecare utilizare, cu apa calda si detergent. Pont: dupa fiecare spalare, pulverizeaza-l cu otet din belsug, astfel, el nu va avea sansa sa dezvolte bacterii care sa se transfere mai tarziu pe alimente.

4. recipientele din plasticcu totii stim cat de practice sunt, insa plasticul nu este cel mai bun aliat al mancarurilor (in special al celor fierbinti). Expertii in nutritie avertizeaza ca acesta ne poate otravi. Cel mai bine este sa investesti in recipiente care nu contine Bisfenol A (BPA) sau inlocuiti-le cu recipiente de sticla sau tip yena.

5. prosoapele de bucatarie - Prosoapele de bucatarie sunt pline de microbi din cauza faptului ca sunt utilizate pentru stergerea mainilor, dar si pentru diverse suprafete. In cazul in care nu le speli cel mult la o saptamana (si eventual fierte), ar fi bine sa optezi pentru prosoape de hartie. Este recomandat sa aveti prosoape diferite pentru stergerea suprafetelor si pentru stergerea mainilor.