Romanii sunt mari consumatori de carne de porc iar un meniu traditional de Craciun se bazeaza pe preparate de casa, din carne de porc. Traditia spune ca purcelul sa fie crescut in propria gospodarie si sa fie sacrificat de Ignat. Din carnea lui sunt pregatite toate delicatesele pentru Craciun: carnatii condimentati cu usturoi si cimbru sau afumati pentru un plus de savoare, toba de casa, si sunca afumata. Gustoasele preparate pentru masa traditionala de Craciun sunt gatite dupa retete vechi, de familie, combinate cu rabdarea si maiestria gospodinelor.
De pe masa de Craciun nu lipsesc friptura de porc, caltabosii, toba, sangeretele si carnatii, sarmalele in foi de varza cu mamaliga, caltabosii, muraturile, cozonacul umplut cu nuci, stafide, mac sau rahat. Alaturi de toate acestea, la mare rang este nelipsita si racitura de porc.
Pentru cei care nu stiu piftia, racitura sau tremuriciul (cum ii zic copii) este un preparat culinar ce se serveste ca gustare rece si se obtine prin fierberea indelungata a unor bucati de carne cu os sau cartilaje, alaturi de legume si diferite condimente.
Prepararea piftiei difera de la o zona la alta dar, traditional, racitura se prepara din picioare de porc, urechi de porc, si mirodenii pentru gust. Oasele se scot din supa in care au fiert si se lasa doar carnea macra. Pentru a obtine inchegarea piftiei sunt necesare multe ore de fierbere.
Piftia, ca mai toate preparatele din carne de porc, este un preparat greu digerabil, si de aceea pentru o digestie mai usoara se recomanda consumarea cu moderatie a acesteia si asezonarea cu muraturi sau salate proaspete. Un pahar de vin rosu, fiert, va da un plus de savoare preparatelor, o cescuta de tuica fiarta cu boabe de piper si va intretine buna dispozitie.
Pentru a face din piftie un preparat mai light, gospodinele au inlocuit cu succes carnea de porc cu vitel, pui sau cocos, curcan, gasca, chiar si peste, iar grasimea rezultata in urma fierberii este diluata sau eliminata, pentru inchegare folosind gelatina din comert. O piftie buna se remarca prin gust si limpezime, totusi pentru reusita este imperios sa urmati sfaturile de mai jos:
- alegeti cele mai bune ingrediente;
- urmati intotdeauna instructiunile retetei;
- folositi pentru servire un recipient atractiv;
- serviti ca atare sau alaturi de salata de sfecla rosie sau sos de hrean.
Comentarii (24):
Vă mulțumesc pentru interesul acordat acestei oferte!
În fișierul atașat puteți vedea despre ce este vorba.
Cu deosebită stimă,
Numele dvs Elena Lascu
Telefonul 0722.599.156
F.f.f.f bun
Oferta extra serioasa!Aveti posibilitatea de a cistiga bani in mod legal sigur,simplu si comod dar NU dinMLM si NU din Jocuri Piramidale Se incheie contract legal care sa va aduca siguranta dorita INFO la [email protected]
Foarte buna
Buna........bunaaaaaaaaaaaa si aspectoasa.bravo se vede ca depui si suflet...
Ma gandeam de ce nimeni nu pomeneste de ce se vantura zeama de la piftie; asa am invatat de la mamaie si de la mama
Peste tot piftiile se fac la fel fierte la foc mic ,spumate etc ies delicioase din orice ....pui ,curcan ,porc ...etc
Foarte gustoasa
Excelenta, super buna
În RMoldova răcituri elegante se prepară din cucoș bătrân, delicos și aspectuos, fără gelatină sau alți conservanți, se fierbe îndelung la foc mic, poate chiar o noapte se coace lent, ca să fie limpezi, nu ca în imaginea cu porc