Cateva cuvinte despre …napiCunoscuti din cele mai vechi timpuri atat ca leguma si planta medicinala, napii sunt folositi astazi in diverse preparare culinare: se pot adauga in ciorbe, in loc de cartofi, se pot fierbe in apa sau pe aburi, se pot coace si praji, se pot servi cu diferite sosuri sau, pur si simplu, cu unt sau smantana. De la napii se utilizeaza in special radacinile si uneori frunzele.

Napul este o planta erbacee anuala sau bienala din familia Brassica rapa. Radacina seamana cu una de ghimbir, dar consistenta este asemanatoare cu cea a guliei, cu un gust dulce-picant si racoritor. Frunzele de napi au gust asemanator mustarului. Sunt preferate frunzele mici, cele mai mari avand un gust usor amarui.

Napii sunt universali si in bucatarie. Gospodinele pricepute ii adauga in ciorbe, in loc de cartofi, ii fierb, ii coc si ii prajesc, ii servesc cu diferite sosuri sau, pur si simplu, cu unt sau smantana. Din ei se prepara tocane si sunt potriviti si pentru salate.

Datorita carbohidratilor au tendinta de a deveni prea moi la fierbere, dar isi pastreaza textura cand sunt preparati la abur. Sunt foarte potriviti in supe sau ciorbe, avand si o aroma deosebita. In cazul prepararii lor, se recomanda sa ii taiati cubulete si sa ii fierbeti cateva minute (6-10 minute).

Cu napi cruzi sau fierti (amestecati cu varza murata, ceapa verde si marar) se umplu placintele si coltunasii. Taiati felii si uscati in cuptor, napii inlocuiesc biscuitii. Se pot mananca cu lapte, ceai sau compot. Deoarece este usor absorbit de organism este recomandat pentru dieta bebelusilor.