Dafinul, condimentul indispensabil al bucatariei europene

Dafinul este originar din regiunea mediteraneana si Asia Mica. Denumit si laur, dafinul creste bine in zonele subtropicale si este cultivat in prezent ca un condiment in Orientul Indepartat, precum si in Insulele Canare, Franta, Belgia, Mexic, America Centrala si Turcia (este unul dintre exportatorii principali). Datorita slabei rezistente la frig, dafinul nu poate fi cultivat in regiunile nordice.

Dafinul este un arbore vesnic verde. Frunzele pot fi recoltate in orice perioada si au o forma ovala sau ascutita, sunt netede, cu lungimi intre 2 si 8 cm. Cand sunt proaspete au o culoare verde inchisa si sunt stralucitoare. Cand sunt uscate, furnzele au o culoare verde-maslinie si sunt mate. Aroma este calda si destul de iute atunci cand frunza este sfaramata, iar acizii aromatici sunt eliberati. Gustul este foarte aromat si usor amar.

In mod traditional, frunzele sunt culese si uscate incet, sub umbra departe de lumina directa a soarelui, in scopul de a pastra uleiurile esentiale volatile. Frunzele proaspete sunt foarte aromate si destul de amare; prin uscare amareala se reduce semnificativ, iar aroma se intensifica.

Cand doriti sa le adaugati la un anumit preparat culinar trebuie sa verificati daca frunzele uscate sunt intregi si de culoare verde-maslinie. Daca sunt maronii inseamna ca si-au pierdut aroma. Frunzele intregi sunt folosite la gatit, iar cele sfaramate, sau macinate, pot fi folosite daca se doreste intarirea gustului. Pastrate la adapost de lumina si aer isi pastreaza aroma timp de peste 1 an de zile.

Frunzele de dafin sunt unele dintre plantele care alcatuiesc un "bouquet garni". Un buchet garni este un buchet de plante aromatice, care este legat cu sfoara si care contine patrunjel, cimbru si foi de dafin. Aceasta legatura de ierburi se foloseste la procesul de preparare, dar se scoate din mancare inainte de servire, fiind utilizat pentru a adauga preparatului. Frunzele de dafin pot fi gatite timp indelungat fara sa-si piarda aroma.

Astazi frunzele de dafin sunt folosite foarte des in bucataria europeana la supe, tocane, sosuri, muraturi si carnati. Exista si cateva mancaruri din peste care sunt puse in valoare cu ajutorul acestui condiment.

Frunzele de dafin pot fi folosite in urmatoarele moduri:

  • Pregatiti un bouquet garni si adaugati-l la supe, tocanite, musaca si sosuri.
  • Adaugati-l in apa clocotita pentru a fierbe creveti, crabi si alte fructe de mare.
  • Utilizati-l la marinate pentru carne si peste.
  • Adaugati-l in lapte la pregatirea unei budinci de lapte.