De ce prețul ouălor crește vertiginos în Statele Unite? În curând și aici?

Friday 7 February 2025 16:02
De ce prețul ouălor crește vertiginos în Statele Unite? În curând și aici?

De câteva luni, Statele Unite se confruntă cu o creștere istorică a prețului ouălor. Acest produs cotidian, de bază în bucătărie, a devenit o marfă rară și scumpă. Prețul a crescut de peste două ori, forțând unii comercianți să raționalizeze vânzările.

Dar ce se află în spatele acestei explozii a prețurilor?


Creșteri record ale prețurilor

În unele regiuni americane, prețul unei duzini de ouă s-a triplat în decurs de câteva luni, atingând maxime istorice. Cauza: gripa aviară devastatoare, care a decimat milioane de păsări de curte în Statele Unite, reducând drastic oferta.


La aceasta se adaugă costurile de producție în creștere: hrană pentru pui mai scumpă, inflație pe energie și transport... Rezultatul? Supermarketurile se chinuie să se aprovizioneze, iar unele impun cote de vânzare pentru a evita penuria.


Repercusiuni până în farfuriile noastre

Pentru consumatorii americani, această creștere a prețurilor are un impact direct asupra a ceea ce mănâncă. Mai puține ouă în casă, mai puține produse de patiserie făcute în casă, mai puține omlete... O situație care afectează și restaurantele și industria alimentară, unde costurile de producție sunt în creștere.


În alte părți, deși situația este mai stabilă, prețul ouălor a crescut și el în ultimele luni. Este o tendință care îngrijorează atât gurmanzii, cât și profesioniștii din sector.


Ce alternative există pentru pasionații de gătit?

Confruntate cu aceste creșteri de prețuri, multe familii caută soluții:

  • Favorizați producătorii locali, care pot oferi prețuri mai accesibile.
  • Încercați alternative la ouă pentru anumite rețete (sos de mere, iaurt, semințe de in etc.).
  • Reducerea risipei prin utilizarea ouălor doar pentru preparatele esențiale.

Dacă această criză persistă, ea ar putea avea un impact de durată asupra obiceiurilor noastre de consum. Între timp, pasionații de gătit vor trebui să își dubleze creativitatea pentru a continua să se bucure de preparatele lor preferate!


Comentarii

Notează articolul:

Adriana, 08/02/2025

Aș dori să vă văd mâncând omletă din semințe de in, sau ochiuri din sos de mere! Ce înseamnă asta, să folosim ouăle numai la preparatele esențiale, care sunt acelea? Dvs. știțicât costă ouăle la producătorii locali? Și apoi, poate nu știți, dar găinile de curte, crescute liber de producători, netratate, nu prea ouă de toamna până primăvara.

(2) (0) abuz

VincentVincent
Fac cele mai bune clătite pe stradă.
Îmi plac rețetele accesibile, sfaturile practice și noutățile culinare. Pasionat de gastronomie, scopul meu: să fac gătitul accesibil tuturor.