Fructul Kaki sau Curmalul japonezAcest fruct oriental delicat este nativ din China, de unde este introdus in secolul al VII-lea in Japonia, in secolul al XVII-lea in Europa si in secolul al XIX-lea in Statele Unite.

Fructele de curmal japonez denumite si fructe kaki sau mere de aur au o culoare portocalie si seamana cu rosiile. Gustul lor este asemanator cu caisele si prunele.


Curmalul japonez sau Kaki este bogat in beta caroten si minerale, cum ar fi sodiu, magneziu, calciu si fier, iar cercetarile efectuate au descoperit ca, contine de doua ori mai multe fibre dietecie la 100 g comparativ cu merele si mai multi compusi fenolici, ce lupta impotriva bolilor de inima.

Un studiu recent efectuat in Japonia a aratat ca in compozitia cojilor de curmal japonez sunt prezente fitochimicale numite proantocianidine, acestea avand capacitatea de a proteja celulele impotriva daunelor oxidative asociate cu inaintarea in varsta.

Fructele sunt bogate in tanin. Acest tanin scade cantitativ pe masura ce fructul se coace. Datorita taninilor prezenti in fruct se poate reduce riscul bolilor cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul si bolilor de ficat.

1 fruct mediu de curmal japonez (aproximativ 168 g) contine aproximativ 120 de calorii si 21 g de zahar. O cantitate similara de mere ar contine 67 - 84 de calorii si 16-18 g de zahar.

Se cunosc doar cinci specii ale acestui fruct:

- Diospyros digyna (Mexic)
- Diospyros discolor (Filipine);
- Diospyros lotus (partea vestica a Asiei si sud-estul Europei);
- Diospyros virginiana (America de Sud);
- Diospyros kaki (Originar din China. I se mai spune si “Marul din Orient”).

Fructele Kaki au pielita neteda si lucioasa si pulpa dulce cu gust usor acid. Cel mai bine se utilizeaza in sosuri in special in cele dulci acrisoare, precum si in jeleuri, dulceturi sau conserve.
Fructul poate fi taiat in bucati si servit cu branzeturi sau salate. Sunt excelente ca fructe confiate avand un gust asemanator curmalelor.

Curmalul japonez implica si o anumita varietate ce contine cantitati mari de tanin, sau acid tanic – un compus astringent ce dispare odata ce fructul este copt, lucru care face fructele necoapte sa fie foarte acre. Carnea fructului contine 8 seminte.
Varietatile de curmal japonez care nu au seminte sunt crescute pentru consum alimentar.