O delicatesa din antichitate – sparanghelul

Primavara a aparut, si o data ea apar si legumele delicioase. Sparanghelul este una dintre aceste ocazii, o leguma versatila si hranitoare. Desi este o leguma de care ne putem bucura pe tot parcursul anului, trebuie sa stiti ca cea mai buna perioada de recoltare este aprilie-iulie a fiecarui an, atunci cand el ajunge la maturitate. Chiar daca il gasiti in restul anului in magazine, nu inseamna ca nu este bun. Este posibil sa fie cultivat fortat in sere si sa nu aiba aceleasi calitati ca in perioada sa naturala.

Despre proprietatile curative ale sparanghelului se stiu multe, noi vom enumera doar ca, este o excelenta sursa de vitamina K, acid folic, vitamina C si vitamina A, complex de vitamine B (B1, B2, B3 si B6), fibre, mangan, cupru, fosfor, sulf, potasiu si proteine. O singura portie de sparanghel pe zi (in jur de 150 de grame) asigura aproape 70% din necesarul organismului de acid folic.

Pentru a veni in sprijinul dvs. va oferim raspuns la urmatoarele intrebari.

Cum sa cumparati? Selectati sparanghelul cu tulpini care sunt ferme, crocante, si care au capete pline, ermetic inchise, si nu decolorate. Capetele de sparanghel care au fost taiate trebuie sa fie suculente si cu un aspect proaspat, nu uscat.

Cum sa-l depozitati? Sparanghelul este foarte perisabil. Cel proaspat va dura 3 pana la 4 zile. Nu spalati sparanghelul inainte de depozitare, spalati-l doar inainte de utilizare. Pentru a stoca sparanghel proaspat, infasurati tulpinile intr-o carpa umeda si apoi puneti-l intr-o punga de plastic care nu este inchisa etans. Punga inchisa ermetic, va provoca umezirea sparanghelului.

Ce soiuri intalnim? Sunt 3 mari soiuri, diferentiate de culoare: verde, alb si violet. Sparanghelul verde are o aroma mai intensa decat cel alb si violet. Ceea ce face ca sparanghelul sa fie verde, este expunerea la lumina soarelui, care duce implicit la cresterea continutul de clorofila.

Sparanghelul alb este cultivat sub o movila de pamant si este recoltat in primele ore ale diminetii, astfel incat acesta are o expunere limitata la soare. Are un gust mai delicat decat cel verde sau violet.

Sparanghelul violet este cultivat in movile similare cu sparanghelul alb, cu exceptia ca acesta este permis sa creasca aproximativ 3 cm deasupra suprafetei inainte de a fi recoltat. Expunerea la soare transforma in prima faza sparanghelul violet, intr-un violet mai deschis, apoi violet, si in final verde. Soiul violet se recolteaza inainte de a se aprinde in verde. Aroma sa este usor mai intensa decat cea sparanghelului alb.

Cum se prepara? Sparanghelul poate fi fiert, innabusit, sote, la gratar, murat, sau servit rece. Poate fi un aperitiv placut, sau o completare pentru salate, mancaruri de legume. Sparanghelul poate fi, de asemenea, facut piure, utilizat pentru supe si sufleuri.