Panettone - o prajitura traditionala de Craciun, inventata dintr-o greseala

Panettone, numit si Painea din Milano este un preparat clasic al bucatariei italiene si este pregatit in mod special de Craciun. Contine fructe confiate, coaja de lamaie si portocala, stafide, bucati de ciocolata sau chiar si nuca.

In Italia, sarbatorile de iarna sunt considerate triste fara Panettone. O adevarata industrie cu peste 117 milioane de bucati produse in fiecare an in Italia, cozonacii Panettone sunt nelipsiti de pe mesele de Craciun.


Panettone este o prajitura inventata dintr-o greseala, in Italia, in secolul al-XV-lea. Legenda spune ca preparatul unui bucatar pe nume Toni, s-a ars, astfel incat acesta a trebuit sa incropeasca repede ceva in loc. Folosind cateva ingrediente simple, a facut un fel de cozonac, care a cucerit papilele gustative ale lui Ludovico di Moro, care, incantat, a intrebat cine a facut painea. I s-a spus ca Toni! Ludovico a raspuns: "Aceasta sa fie painea lui Toni" - adica "pane di Toni", panettone!


Panettone apare intr-unul din tablourile din secolul al XVI-lea al lui Pieter Brueghel cel Batran. Prima asociere a prajiturii milaneze cu sarbatoarea Craciunului se regaseste in scrierile iluministului Pietro Verri, unde apare mentionat ca "Pane di Tono".


Panettone clasic cantareste un kilogram, este inalt de aproximativ 8 cm si are o forma de cupola. Aluatul special necesita un procedeu de dospire de cel putin 12 ore, dar poate dura si mai mult. Ingredientele sunt de obicei faina, oua, unt, drojdie, stafide uscate, portocale confiate si coaja de lamaie. Inalt si foarte pufos, in ciuda cantitatii considerabile de stafide si coaja confiata de lamaie si portocala, panettone-ul are un procedeu complicat si indelungat de fabricatie. Producatorii traditionali isi pastreaza cu sfintenie secretele propriei retete, dar se stie ca esentiale sunt cateva elemente: faina, drojdia, formele speciale din hartie si crescutul in mai multe etape, pe durata a circa 24 de ore.


Exista si retete care necesita nu mai putin de trei zile de preparare efectiva, la care se adauga alte cateva zile pentru a pregati maiaua. Pentru prepararea cozonacului Panettone se foloseste faina manitoba, un tip de faina ce are un continut mare de gluten. Un rol important in tot acest proces il detine forma speciala din hartie, care permite aluatului sa adere la ea in timpul dospirii, iar imediat ce este scos din cuptor, fundul intarit al formei permite ca panettone-ul sa fie “spanzurat” cu capul in jos, ceea ce ajuta la mentinerea texturii aerate.


In mod traditional, panettone este consumat in timpul sarbatorilor de iarna, care incep cu Craciunul si se termina cu festivitatile de Anul Nou. De sarbatori, italienii mananca panettone chiar si la micul dejun, cu o ceasca de cafea, sau la desert, cu un pahar de vin dulce si aromat sau cu sampanie. Feliile de panettone mai pot fi prajite si unse cu unt sau crema de branza dulce. In unele zone ale Italiei, panettone se serveste alaturi de crema mascarpone si cu un pahar de lichior.