Rucola sau salata de papadie?

Rucola este inrudita cu papadia, planta raspandita cam peste tot, in Europa, Asia si America de Nord. In Germania, Italia si Franta, exista chiar culturi intinse pentru consumul alimentar si in scopuri medicinale. La noi insa, papadia, creste pe unde nici nu te astepti, fiind considerata o adevarata pacoste de buruiana. Frunzele de papadie, de un gust amarui, se pot consuma, cat sunt foarte tinere mai ales, in salata.

Rucola, intrucat se inrudeste cu papadia, are un gust usor iute si o textura crocanta. Desi este o planta de primavara, in supermarketuri, este disponibila pe tot parcursul anului.

Daca nu ati consumat pana acum rucola, mai jos aveti cateva beneficii:

  • este una din sursele vegetale excelente pentru vitamina A: 100 g furnizeaza aproximativ 90% din necesarul recomandat. 100 g frunze proaspete contin 1,424 g de beta-caroten, si 2373 UI de vitamina A;
  • frunzele proaspete contin niveluri bune de vitamina C, un puternic, antioxidant natural;
  • frunzele de rucola contin niveluri adecvate de minerale, in special cupru si fier, dar si mici cantitati de calciu, potasiu, mangan si fosfor;
  • rucola are un indice caloric foarte scazut: 100 g de frunze proaspete ofera doar 25 de calorii. Cu toate acestea, ea are multe fitochimicale vitale, anti-oxidanti, vitamine si minerale benefice organismului;
  • are o valoare ORAC (capacitatea de absorbtie a radicalilor de oxigen, o masura de rezistenta anti-oxidant) de aproximativ 1904 umol TE la 100 de grame;
  • este o sursa foarte buna de folati. 100 g de verdeturi proaspete contin 97 ug sau 24% de acid folic;

Metode de preparare si servire:

  • Frunzele tinere rucola sunt des intalnite in salate, sandwich-uri si burgeri;
  • Pot fi folosite in supe, tocane, sucuri, si gatite ca o leguma;
  • Pregatite in stil italian: paste rucola cu branza de capra; In Italia, rucola este folosita inclusiv pentru pizza, iar in Napoli exista rucolino, un digestiv preparat pe baza de rucola;
  • Din rucola se folosesc frunzele, florile si semintele (la mustaruri aromate).

Daca nu stiti cum sa o preparati, iata cateva retete.