Sa mancam dulce si sa vorbim dulce - Baclavaua!

Baklavaua este un desert traditional si autentic turcesc. Acesta se face cel mai des de sarbatorile religioase pentru a servi oaspetii. Baklavaua este un desert facut cu aluat de placinta, nuci, unt si zahar. Dupa coacere la perfectiune, un sirop dulce este imediat turnat peste foile taiate astfel incat permit siropul sa fie absorbit in toate straturile.

Indiferent de originea sa, baclavaua, o versiune mai aproape de cea pe care o cunoastem astazi (cu mai multe straturi de aluat subtire), a venit de la Damasc din orasul turc de Antep (Gaziantep), si de la Antep la Anatolia. Antep fiind orasul de la care bakavaua s-a extins, pastreaza prestigiul pentru acest desert.

Astazi baklavaua este o specialitate vanduta in magazine turcesti care produc si comercializeaza doar acest desert. In aceste magazine baklavaua o puteti gasi sub diferite versiuni cu straturi subtiri, ca un desert patiserie, cu diferite ingrediente si taiata in forme diferite.

Printre turci cea mai mare dezbatere asupra acestei delicatese pare a fi umplutura: unii spun ca nucile sunt cele mai potrivite, altii ca fisticul. Cu toate acestea, baclavaua cu alune din regiunea Marii Negre este, de asemenea, demn de remarcat.