Trucurile care vă vor schimba modul de a găti: Cum să îngroșați tocănițele și să obțineți textura ideală.

miercuri 5 martie 2025 09:03
Trucurile care vă vor schimba modul de a găti: Cum să îngroșați tocănițele și să obțineți textura ideală.

Se spune că recunoști o tocană bună înainte să o guști: aroma te captează, culoarea te invită să iei prima îmbucătură și textura.... Aceasta este cheia. În gastronomia spaniolă, tocănițele și caserolele sunt un pilon fundamental. De la o fabada asturiană la o tocană madrilenă sau niște cartofi în stil Rioja, fiecare fel de mâncare își are sufletul în bulion. Dar ce se întâmplă atunci când acel bulion este prea apos? Nu există nimic mai frustrant decât o tocană insipidă din cauza lipsei de corp. Cum o rezolvăm? Citește mai departe și descoperă trucurile care îți vor schimba (sau îmbunătăți) modul de a găti.


Un sofrito bine lucrat

Ferrán Adrià a spus-o de mai multe ori: "Un sofrito bun este sufletul unei tocănițe". Fierberea la foc mic a cepei, usturoiului și roșiilor până când se caramelizează nu numai că adaugă profunzime aromei, dar ajută și la îngroșarea bazei tocăniței datorită zaharurilor naturale din legume.


Răbdare și reducere

"Răbdarea și controlul temperaturii, aceasta este cheia", spune bucătarul Joan Roca, în cartea sa Cocina con Joan Roca. În ea, el recomandă o tehnică infailibilă: reducerea lichidului la foc mic. Pe măsură ce apa se evaporă, aromele se concentrează și bulionul devine corpolent. Cum știi când să te oprești? Încercați să trageți o lingură pe fundul cratiței: dacă aceasta lasă un șanț vizibil, tocănița s-a îngroșat corespunzător.


Făina, un clasic care nu dă greș niciodată

Făina este un ingredient clasic în bucătărie pentru îngroșarea tocănițelor. Ea poate fi utilizată în două moduri:

  • Prima este prin presărarea ei direct peste ingredientele prăjite (de exemplu, prin făinarea cărnii înainte de a o adăuga în tigaie) înainte de a adăuga lichidul, amestecând bine pentru a o găti și a evita gustul neplăcut al făinii crude.
  • A doua este prepararea unui roux, care constă în topirea untului sau încălzirea uleiului și adăugarea făinii, amestecând constant până devine auriu. Acesta se adaugă apoi la tocană pentru a-i da o textură mai groasă și mai omogenă.

Amidon de porumb sau amidon de porumb

Amidonul de porumb, cunoscut și sub denumirea de mălai, este un alt aliat excelent pentru îngroșarea tocănițelor fără a le altera aroma. Spre deosebire de făină, acesta nu trebuie adăugat direct în bulion, deoarece ar putea forma cocoloașe. În mod ideal, o cantitate mică ar trebui dizolvată în puțină apă rece înainte de a o turna în tocănița fierbinte, amestecând constant până se obține consistența dorită. Este util mai ales atunci când este nevoie de o îngroșare rapidă, fără a adăuga arome suplimentare.


Miezul de pâine: secretul bunicii

Mulți bucătari au învățat-o acasă: o lingură de pesmet este suficientă pentru a îngroșa o tocană fără a-i altera aroma. În Andaluzia, această tehnică este utilizată în mâncăruri precum coada de bou. Cheia este să se adauge puțin câte puțin pentru a evita formarea de cocoloașe.


Leguminoasele ca agent de îngroșare natural

Leguminoasele nu numai că adaugă aromă și nutrienți tocănițelor, dar pot fi folosite și pentru a le îngroșa. O metodă foarte eficientă este de a măcina o porție mică de leguminoase fierte, cum ar fi năutul sau lintea, și de a le adăuga înapoi în tocană. Aceasta creează o textură mai cremoasă și mai groasă, fără a fi nevoie să adăugați alte ingrediente.


Piure, cartofi răzuiți sau fulgi

Cartoful este un agent de îngroșare natural, care este utilizat pe scară largă. Acesta poate fi folosit în mai multe moduri: prin zdrobirea unei părți din cartoful fiert în tocană sau prin mărunțirea lui crud și adăugarea lui în bulionul fierbinte, astfel încât să se dizolve treptat. Pentru o îngroșare rapidă și fără efort se pot folosi și fulgi instant de cartofi pasați.


Ciocolata neagră. Trucul neașteptat

Știați că unii bucătari folosesc ciocolata neagră pentru a îngroșa și a da profunzime tocănițelor de carne? Martín Berasategui menționează acest lucru în rețetele sale: "O bucățică mică de ciocolată cu un procent ridicat de cacao dă corp și o nuanță surprinzătoare". Ideal pentru tocănițe de vânat sau coadă de bou.


E timpul să încercați aceste trucuri?

Acum, orice tocăniță pe care o veți prepara va avea consistența ideală. Suntem curioși să aflăm părerea ta: știai de aceste sfaturi și folosești altele? Împărtășește-ți experiența în comentarii: spune-ne ce metodă folosești pentru a-ți îngroșa tocănițele . Părerea ta este valoroasă! Iată 3 rețete pe care să le puneți în practică; )


Tocăniță de cartofi și vițel

Tocăniță de cartofi și vițel

Un clasic reconfortant al bucătăriei casnice, în care carnea de vițel este fiartă la foc mic cu cartofi, morcovi și condimente pentru o tocană groasă și aromată. Perfectă pentru zilele reci și pentru a înmuia pâinea în ea.

Rețetă pas cu pas | Tocăniță de cartofi și vită


Carbonnade Flamande (carne în sos de bere) rbon

Carbonnade Flamande (carne în sos de bere) rbon

O tocană belgiană de vițel gătită lent în bere neagră cu ceapă și cimbru, obținând o textură moale și un echilibru între dulceață și amărăciune caracteristic bucătăriei flamande.

Rețetă pas cu pas : Carbonnade Flamande (carne de vită în sos de bere)


Linte de casă cu chorizo

Linte de casă cu chorizo

Un fel de mâncare modest, dar nuanțat, în care lintea este gătită cu chorizo, piper și foi de dafin, rezultând o tocană groasă și hrănitoare, care a fost transmisă din generație în generație în bucătăria spaniolă.

Rețetă pas cu pas | Linte făcută în casă cu chorizo


Comentarii

Notează articolul:


PatriciaPatricia
asionată de bucătărie și de mâncarea bună, viața mea se mișcă între cuvinte alese cu grijă și linguri de lemn. Responsabilă, dar distrată. Sunt jurnalistă și redactoare cu mulți ani de experiență și mi-am găsit colțul ideal în Franța, unde lucrez ca redactoare pentru Petitchef. Îmi place bœuf bourguignon, dar îmi este dor de salmorejo-ul mamei mele. Aici combin dragostea mea pentru scris și pentru gusturile suculente pentru a împărtăși rețete și povești despre bucătărie care sper să te inspire. Tortilla, îmi place cu ceapă și puțin făcută :)