Un fel principal plin de traditie si savoare - ciorba!

Ciorba reprezinta in bucataria traditionala romaneasca unul dintre felurile principale de mancare. Indiferent ca este cu carne, peste sau cu legume acest preparat se regaseste in orice bucatarie din oricare colt al tarii. Oriunde te-ai duce in Romania, in orice restaurant ai intra, orice meniu ai cere, vei gasi cu siguranta cateva feluri de ciorba care sa-ti incante poftele culinare. De multe ori incercam sa retraim gusturile propriei bucatarii sau ale mamei sau ale bunicii. Fiecare dintre noi are un fel de mancare preferat si tind sa cred ca pe noi, romanii, ne unge la suflet o ciorba. Borsurile romanesti, zeama, supa, asa cum mai sunt denumite ciorbele, sunt renumite pentru ingredientele pe care le contin, acestea putand fi de multe feluri: cu carne, de legume, cu peste sau in amestec.


Bucataria romaneasca, a reusit de-a lungul vremii, sa-si pastreze traditia, chiar daca unele preparate au fost reinventate sau regandite. Bucatarii au stiut sa transmita urmasilor gustul mancarurilor noastre traditionale, acestia au imbunatatit si rafinat mancarurile dar au pastrat nealterata arta culinara romaneasca.


Indiferent ca esti din Muntenia, Moldova, Banat, Dobrogea sau Transilvania, ciorba iti este cunoscuta. Fiecare provincie istorica are un specific aparte care s-a mentinut, s-a completat si s-a imbogatit din punct de vedere sortimental si calitativ.


In Muntenia se regasesc ciorbele taranesti de vaca si porc si ciorba de burta. In aceasta zona ciorbele se fac din carne de pasare si vaca dar si din legume. Acrirea se face cu bors si se foloseste mult leusteanul, care le da un gust aparte.


In Moldova, ciorba se prepara din carne de oaie, curcan, gasca, gaina, fasole, cartofi, morcov, ceapa, rosii, ardei grasi etc. Se acreste cu bors de casa. Ciorba de peste se regaseste si aici dar are multe verdeturi, este acrita cu bors de casa si se mananca cu mamaliga. Cele mai renumite sunt ciorba de potroace si borsul moldovenesc.


Ciorbele din Banat se acresc cu lamaie, se dreg cu smantana sau iaurt si se condimenteaza cu tarhon sau marar. Supele se imbogatesc cu taitei de casa sau cu rantas. In aceasta zona la prepararea mancarurilor se foloseste mult carnea de porc, vaca, pasare si mai putin pestele. Cea mai cunoscuta este ciorba de perisoare dar si supa de pasare cu taitei de casa.


Bucataria din Dobrogea este influentata in primul rand de fauna, de clima, dar si de bucataria orientala. La prepararea mancarurilor se foloseste mult pestele, vanatul si carnea de oaie dar si carnea de pasare, vaca si porc. Ciorbele se acresc cu bors, zeama de varza dar si otet, sunt realizate din legume si mai ales peste. Renumite sunt ciorbele pescaresti si ciorba de burta


Ciorbele obtinute in bucataria din Transilvania, sunt grase, gustoase si bine condimentate. Ciorbele se acresc cu otet sau zeama de varza si se imbunatatesc, "se dreg" cu galbenusuri de oua, smantana si faina. Specific acestor ciorbe este tarhonul si foarte multe zarzavaturi. Transilvania este renumita pentru supa de varza cu smantana, ciorba ardeleneasca de porc sau vaca, ciorba de carne cu tarhon sau ciorba de fasole verde.