Unt versus MargarinaCei mai multi dintre noi consumam prea mult mancare nesanatoasa, grasimi saturate (care provin in principal din produse de origine animala). Grasimile saturate sunt acelea care ridica LDL nostru (asa numitul, colesterol rau).

Untul este un produs lactat obtinut din smantana, si prin urmare este bogat in grasimi saturate si colesterol. O dieta bogata in grasimi saturate poate duce la niveluri ridicate de colesterol, care este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare si accident vascular cerebral. Exista, de asemenea, si o oarecare ingrijorare despre faptul ca untul ar contine urme de hormoni si antibiotice provenite din hrana animalelor. Partea pozitiva ar fi ca untul este o sursa buna de vitamine liposolubile A, D, E și K. Totusi, expertii recomanda sa pastrati consumul de grasimi saturate la mai putin de 7 % din totalul de grasimi pe care le manancati.

Margarina este un substitut foarte popular pentru unt, deoarece este fabricat din uleiuri vegetale, care nu au grasimi saturate. Acestea contin grasimi polinesaturate, care pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol atunci cand sunt consumate moderat, in loc de grasimi saturate. Aceasta pare a fi solutia perfecta pentru o inima sanatoasa, nu-i așa? Ei bine, poate uneori, dar nu intotdeauna. Acum intervine „dar”... pentru ca uleiul vegetal lichid din margarina, care este intarit printr-un proces numit hidrogenare, are un continut ridicat in acizi grasi trans sau grasimi trans, se ridica un nou semn de intrebare. Nu sunt acizii grasi trans vinovati pentru un nivel ridicat al colesterolul? Raspunsul e simplu: grasimile trans sunt mult mai daunatoare organismului decat grasimile saturate.
Atat untul cat si margarina au puncte bune si puncte rele, asta daca se are in vedere continutul de grasime. Untul este unt, indiferent de marca, dar diferite marci de margarina au compozitii diferite de grasimi si prin urmare difera si beneficiile lor pentru sanatate. Unele tipuri de margarina sunt de fapt bune pentru inima dvs., dar nu toate.
Atunci cand cumparati margarina, asigurati-va ca cititi etichetele nutritionale, care trebuie sa indice suma de grasimi trans pe portie. De asemenea, acordati o atentie la tipul de ulei vegetal folosit in margarina. Unele branduri de margarina, contin fitochimicale numite steroli care ar putea reduce nivelurile ridicate de colesterol atunci cand sunt utilizate in mod regulat.
Nu va lasati pacaliti de eticheta produselor alimentare! In cazul in care eticheta spune 0 grame de grasimi trans, aceasta nu inseamna ca nu exista. In cazul in care un produs contine mai putin de 0.5 grame de grasimi trans, producatorului ii este permis sa eticheteze ca 0 (zero) trans-grasimi. In cazul in care produsul prezinta grasimi "hidrogenate" sau "partial hidrogenate", inseamna ca, contine grasimi trans.

Concluzia: Untul si margarina au componente nesanatoase, si prin urmare acesta este motivul pentru care exista multe dezbateri privind consumul lor. Dar pana la urma, totul se rezuma la moderatie, la un consum atent supravegheat.