Varza - remediu universal

Varza este considerata un remediu universal, dar si o leguma ce poate fi preparata in multe feluri, avand proprietati anticancerigene, antiinflamatoare si antioxidante, fiind un adjuvant in tratamentele impotriva cancerului.

Scurt istoric: Varza este una dintre cele mai vechi legume, care dateaza din anii anul 4000 i. Hr. In jurul anului 600 i.Hr. celtii au adus varza din Asia in Europa. In 1536 navigatorul francez Jacques Cartier a adus varza in America. Din scrierile vechi aflam ca in prima sa calatorie, James Cook capitan al flotei britanice, a introdus varza murata in meniul marinarilor de cursa lunga, salvandu-i, in acest fel, de avitaminoza. Se pare ca acesta a fost momentul cand ea a inceput sa fie apreciata in Europa, la justa ei valoare.

Varza este o leguma putin calorica, ea avand in jur de 25 de calorii la 100 de grame de produs. Este un reputat agent antiinflamator, amelioreaza simptonele ulcerului si gastritelor, previne retentia de apa, combate constipatia si stimuleaza sistemul imunitar prin continutul bogat de antioxidanti (vitamina C, betacaroten), fier, vitamine din grupul B si fibre. Varza este una dintre legumele cu cel mai mare continut de vitamina C (cele mai bogate sunt foile aflate la exterior). Prin fierbere insa, se pierde aproximativ 30-40% din continutul de vitamina C.

Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant si tonifiant si este preferabil sa se manance in stare cruda, pentru a i se pastra intacte proprietatile.

Exista mai multe feluri de varza: alba, rosie, creata, de Bruxelles etc.

Varza rosie face parte din aceeasi specie ca si varza alba. Pe langa aspectul coloristic diferit al celor doua tipuri de varza, rosie si alba, mai exista si alte diferente notabile, varza rosie continand o cantitate de pana la 8 ori mai mare de vitamina C. Pigmentii care dau culoarea rosie acestei legume au un rol foarte important ca medicament. Varza rosie s-a dovedit ca are o valoare nutritiva chiar mai mare decat cea alba. Componentele regasite in varza rosie se pare ca au un efect pozitiv asupra reducerii riscului de cancer la san, gratie efectului pe care il au asupra hormonilor estrogeni.

Caracteristici:

  • contine un principiu hipoglicemiant, care face sa fie recomandata in regimul pentru diabetici;
  • are proprietati anticancerigene, antiinflamatoare si antioxidante;
  • are proprieteti dezinfectante si cicatrizante la nivelul tesuturilor;
  • poseda o actiune antiseptica pulmonara importanta si proprietati expectorante;
  • ajuta la remineralizarea si revitalizarea organismului;
  • favorizeaza metabolismul glucidelor si absorbtia oxigenului in celule.