Varza de Bruxelles - ori o iubesti, ori o urasti!Varza de Bruxelles arata exact ca o varza normal numai ca este in miniatura si apartine aceleiasi familii brassica ce include si varza, verdeturi collard, broccoli si kale.

Are un gust ciudat pentru unii, special pentru altii. Asa ca daca o accepti de la inceput, se va lega o prietenie pe viata, ori vei ajunge sa o urasti doar de la auzirea numelui. O cale de mijloc nu exista in cazul acestui soi de varza, din cauza gustului amarui.

Ultimile cercetari in domeniu arata o claseaza in fruntea tuturor legumelor si asta nu e de mirare daca stam sa analizam beneficiile pe care le ofera consumata intr-o alimentatie echilibrata.

Varza de Bruxelles este o leguma incredibil de hranitoare care ofera protectie impotriva deficientei de vitamina A, deficientei de fier, este o excelenta sursa a vitaminei C, si este una din legumele nutritive care ar trebui luate in considerare in programele de reducere a greutatii. 100 g de varza de Bruxelles furnizeaza doar 45 de calorii dar contine 3,8 g de fibra dietara (10% RDA) si nu contine colesterol.

Iata cateva sfaturi practice legate de cumpararea, depozitarea si gatirea verzei de Bruxelles:
- uitati-va la aspect: trebuie sa fie de un verde crud, ceea ce ii confera prospetime. Evitati-le pe cele cu pete maro, frunze galbene sau care au un miros puternic;

- depozitati-le nespalate in sertarul de legume din frigider, intr-o punga de plastic etansa. Vor fi in stare proaspata timp de aproximativ trei zile;

- pentru a le pregati, taiati tulpina de pe rasada, dar nu atat de scurt incat sa cada frunzele. Eliminati frunzele ingalbenite sau uscate.

- pentru a le curata, scufundati in apa varzele de Bruxelles, adaugati un strop de otet pentru a elimina insectele care s-ar putea ascunde in frunze. Clatiti abundent cu apa.

- pentru a le face mai usor de digerat (unii oameni se plang ca varza de Bruxelles le da o senzatie de balonare), scufundati varza de Bruxelles in apa clocotita timp de cateva minute, apoi clatiti-le cu apa rece si gatiti-le in funcție de reteta dumneavoastra preferata.

- pentru a se gati uniform puteti cresta un X in partea de jos a varzelor, sau in cazul in care acestea sunt mari, taiati-le in doua;

- se poate consuma cruda, in salate sau gratinata, sotata in unt sau fiarta si servita cu smantana sau sosuri albe, in preparate cu carne sau alte legume.