
Are un gust ciudat pentru unii, special pentru altii. Asa ca daca o accepti de la inceput, se va lega o prietenie pe viata, ori vei ajunge sa o urasti doar de la auzirea numelui. O cale de mijloc nu exista in cazul acestui soi de varza, din cauza gustului amarui.
Ultimile cercetari in domeniu arata o claseaza in fruntea tuturor legumelor si asta nu e de mirare daca stam sa analizam beneficiile pe care le ofera consumata intr-o alimentatie echilibrata.
Varza de Bruxelles este o leguma incredibil de hranitoare care ofera protectie impotriva deficientei de vitamina A, deficientei de fier, este o excelenta sursa a vitaminei C, si este una din legumele nutritive care ar trebui luate in considerare in programele de reducere a greutatii. 100 g de varza de Bruxelles furnizeaza doar 45 de calorii dar contine 3,8 g de fibra dietara (10% RDA) si nu contine colesterol.
Iata cateva sfaturi practice legate de cumpararea, depozitarea si gatirea verzei de Bruxelles:
- uitati-va la aspect: trebuie sa fie de un verde crud, ceea ce ii confera prospetime. Evitati-le pe cele cu pete maro, frunze galbene sau care au un miros puternic;
- depozitati-le nespalate in sertarul de legume din frigider, intr-o punga de plastic etansa. Vor fi in stare proaspata timp de aproximativ trei zile;
- pentru a le pregati, taiati tulpina de pe rasada, dar nu atat de scurt incat sa cada frunzele. Eliminati frunzele ingalbenite sau uscate.
- pentru a le curata, scufundati in apa varzele de Bruxelles, adaugati un strop de otet pentru a elimina insectele care s-ar putea ascunde in frunze. Clatiti abundent cu apa.
- pentru a le face mai usor de digerat (unii oameni se plang ca varza de Bruxelles le da o senzatie de balonare), scufundati varza de Bruxelles in apa clocotita timp de cateva minute, apoi clatiti-le cu apa rece si gatiti-le in funcție de reteta dumneavoastra preferata.
- pentru a se gati uniform puteti cresta un X in partea de jos a varzelor, sau in cazul in care acestea sunt mari, taiati-le in doua;
- se poate consuma cruda, in salate sau gratinata, sotata in unt sau fiarta si servita cu smantana sau sosuri albe, in preparate cu carne sau alte legume.
Comentarii:
E ok , am descoperit de curand o reteta mai buna , sotata cu ceapa si morcov , pana acum o faceam doar la cuptor si , cel putin pentru mine era oribila . Daca alegeti s-o sotati puteti praji niste bacon taiat marunt doar in grasimea lasata , il scoateti intr-un vas si adaugati ceapa tocata si morcov ras pe care le sotati foarte bine , adaugand cate putina apa , Cand sunt aproape gata adaugati varza (curatata , spalata si taiata in jumatati) si o lasati sa se gateasca dupa preferinta , adaugati baconul , sare si piper dupa gust .
Delicioasa
Deosebita
Foarte gustoasa
Extra