Aluatul de foietaj pare greu de facut, de aceea multi apelam la varianta din comert. Noi va aratam pas cu pas cum sa faceti un aluat cu unt, simplu. Aluatul de foietaj se foloseste la foarte multe preparate atat dulci cat si sarate, de la tarta, cremsnit si millefeiulle.
Se amesteca faina, sarea si apa pana se obtine un amestec omogen. Puneti aluatul in folie si lasati-l sa se odihneasca 30 de minute intr-un loc racoros.
Puneti bucata de unt pe o hartie pergament.Deasupra puneti o alta hartie pergament si cu ajutorul sucitorului intindeti untul. Apoi pliati hartia pergament pentru a forma un patrat in jurul untului. Intindeti bine avand grija ca untul sa aiba aceeasi grosime Bagati la frigider.
Intindeti aluatul pe o suprafata de lucru pudrata cu faina. Formati un dreptunghi pe care se poate introduce patratul de unt de 2 ori. Puneti patratul de unt pe o parte si impaturiti aluatul peste. Sigilati bine marginile.
Bateti usor aluatul cu sucitorul, astfel incat untul sa se lipeasca bine. Rotiti-l la 90° si intindeti in lungime (aproximativ 50 cm).
Stergeti faina in exces de pe aluat. Luati partea de jos a dreptunghiului si impaturiti-l pe 1/3 din aluat. Apoi pliati partea superioara a aluatului. Totul trebuie aliniat pentru a face 3 straturi uniforme.
3 straturi de aluat: acesta este un truc simplu. Este necesar ca unghiurile aluatului sa fie perfecte, sa nu existe niciun gol, totul trebuie sa fie uniform.
Bateti aluatul cu sucitorul, apoi rotiti alatul la 90°. Cele trei straturi vizibile trebuie sa fie orientate spre dvs. Intindeti, faceti al 2 lea turn simplu si impachetati aluatul in folie de plastic. Puneti la frigider timp de 30 de minute (nu mai mult, nu mai puțin).
Scoateti aluatul si plasati straturile vizibile cu fata spre dvs. Lipiti marginile, apasand cu sucitorul pe marginile straturilor vizibile. Intindeti mereu formand un dreptunghi cat mai perfect. Luati partea inferioara a aluatului si pliati-l pana la 2/3 din lungimea sa. Apoi pliati in jos partea superioara a aluatului prin lipirea marginii la marginea primei curbe. Trageti colturile astfel incat stratul de aluat sa fie cat mai uniform posibil.
Apoi, pliați din nou, de data aceasta in jumatate, indoiti la centru. Acest lucru va va oferi 4 straturi de aluat: acesta este turnul dublu, numit si portofel. Bateti iar cu sucitorul, faceti un sfert de rotatie si repetati din nou operatia pentru a efectua o rotire dubla. Impachetati aluatul si raciti-l timp de 30 de minute.
Scoateti din frigider si efectuati din nou doua turnuri simple, avand grija sa aranjati intotdeauna straturile vizibile spre dvs. De asemenea, nu uitati sa indepartati excesul de faina inainte de a plia aluatul.
Impachetati aluatul de foietaj si puneti-l la rece pana la utilizare. Niciodata nu dati forma unei mingii acestui aluat pentru ca veti distruge straturile de unt care formeaza foietajul
Untul : trebuie sa fie foarte gras si nesarat Turn simplu si dublu: Nu trebuie sa le practicati ambele, puteti face doar 5 turnuri simple sau 3 turnuri duble, de exemplu. Timpii de odihna: sunt esentiali pentru a controla temperatura untului. Daca timpul de odihna este este prea scurt, untul dvs. poate deveni prea moale si "marmorat" (nu va mai fi un strat, ci mici bucatele). Daca timpul de odihna e mai mare de 30 minute, untul se va intari si se va intinde prost. Problema va fi aceeași: nu va mai fi uniform si foietajul se va dezvolta prost.
Comentarii:
MULTUMESC MULT ! EXCELENT !