Petitchef

Din co?ul cu ciuperci (1): ghebe murate

Mig?loas? treab? cur??atul ciupercilor... Dac? ai de a face cu un co? mare ?i plin, cum am avut eu, trec câteva ore f?r? s? î?i dai seama. ?i a?a te apuc? pe nesim?ite dou? diminea?a, mai apuci s? dormi cinci ore ?i te duci la serviciu cu ochii cârpi?i de somn ?i cu ciupercile jucându-?i înc? în ochi ?i în minte...

Ca s? trecem la subiect, am atacat co?ul de ciuperci despre care v-am povestit aici, cu gândul de a pune la murat ?i de a face o salat? nemaiîntâlnit? (în casa mea, cel pu?in) cu ghebe, gogo?ari ?i ceap?. Întâi de toate, am împ?r?it pe m?rimi ciupercile cur??ate, chiar în timp ce îndep?rtam p?mântul de pe ele ?i codi?ele prea lungi. Le-am sp?lat în câteva ape (mai bine zis du?uri) ?i le-am pus la scurs.

Ghebele de m?rime medie (pu?in peste un kilogram) am ales s? le pun la murat. Am g?sit câteva re?ete pentru ele, dar pân? la urma am decis s? fac o combina?ie între mai multe variante. Le-am stropit cu zeam? de l?mâie (s? nu se închid? prea tare la culoare) ?i am preg?tit pentru ele o?et, condimente ?i usturoi. Am pus la fiert doi litri de ap? cu un pahar de o?et, iar când lichidul a început s? fiarb? am ad?ugat ghebele. Au fiert câteva minute, apoi le-am scos, le-am cl?tit bine ?i le-am pus la scurs. Am pus deasupra niste usturoi zdrobit ?i frunze de cimbri?or.

Separat, am pus la fiert jum?tate de litru de ap? cu un pahar de o?et, câteva linguri de ulei de m?sline, o linguri?? de sare, boabe de piper, mu?tar, coriandru ?i ienibahar, semin?e de m?rar ?i foi de dafin. Le-am l?sat s? fiarb? pu?in, cât s? ias? aromele din condimente, apoi am turnat lichidul fierbinte ?i strecurat peste ciupercile l?sate s? stea cu usturoi.

Am l?sat totul s? zac? câteva ore, timp în care am dres de sare ?i am pus ?i pu?in praf de piper, apoi am pus ghebele în borcane, cu tot cu sucul în care se sc?ldau.

Preg?tisem pentru ghebele murate cinci borcane de 300 de grame. Am umplut doar trei.

Arat? îmbietor, miros la fel. Vedem cum o scoatem la cap?t cu gustul, dup? ce le mai las s? stea o s?pt?mân?-dou? la rece.

Asta a fost cu prima serie de ghebe. A doua st? cuminte în frigider ?i a?teapt? înfr??irea cu ceapa ?i gogo?arii. Ce s-a întâmplat cu cealalt? ciuperc? - despre care Teodora spunea c? seam?n? cu un coral - v? povestesc mâine. Pân? atunci, poft? bun? s? ave?i!






Comentarii:

02/10/2013

Astept sa fac si eu

(0) (0) Abuz
29/09/2013

Fain

(0) (0) Abuz
25/09/2013

Excelent

(0) (0) Abuz
04/11/2012

Brici

(0) (0) Abuz
04/11/2012

Sunt delicioase.FELICITARI!!!! Mai astept-am asemenea retete

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Cosulete din spuma de cartofi cu ciuperci
Cosulete din spuma de cartofi cu ciuperci
4 porții
40 min
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Chiftelute din piept de pui si ciuperci
Chiftelute din piept de pui si ciuperci
4 porții
40 min
Foarte ușor
4.4 / 5
Rețetă Cosulete din foietaj cu ciuperci si dovlecel
Cosulete din foietaj cu ciuperci si dovlecel
6 porții
55 min
Ușor
4.7 / 5
Rețetă Ciuperci cu oua
Ciuperci cu oua
12 porții
30 min
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Pui cu smantana si ciuperci-Petitchef
Pui cu smantana si ciuperci-Petitchef
1 porții
25 min
Foarte ușor
3.9 / 5
Rețetă Risotto vegetarian cu rosii uscate si ciuperci
Risotto vegetarian cu rosii uscate si ciuperci
2 porții
55 min
Foarte ușor

Rețete

Articole conexe

Ciupercile și bucătăria românească Ciupercile și bucătăria românească „Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra! „Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra! O mancare in culori, arome si texturi – Musacaua! O mancare in culori, arome si texturi – Musacaua!

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei