Care sunt cei 7 pești cei mai bogați în proteine (și de ce este o idee bună să îi consumați)?

marți 26 august 2025 12:09 - Adèle Peyches
Care sunt cei 7 pești cei mai bogați în proteine (și de ce este o idee bună să îi consumați)?

Proteinele animale sunt adesea lăudate pentru beneficiile lor pentru sănătate: construiesc masa musculară, reglează sațietatea, ajută celulele noastre să funcționeze corect... Și dacă există o sursă de proteine adesea lăudată de nutriționiști, aceasta este peștele.

Dar nu toți peștii sunt creați la fel . Unii pești sunt deosebit de bogați în proteine complete, fiind în același timp interesanți și din alte motive: acizi grași omega-3, conținut scăzut de grăsimi saturate, conținut bun de minerale etc. Iată o trecere în revistă rapidă a peștilor cei mai bogați în proteine pe care trebuie să îi includeți în meniurile dumneavoastră, indiferent dacă sunteți sportiv, încercați să vă reechilibrați alimentația sau pur și simplu vă place să mâncați sănătos și gustos.


De ce să alegeți proteina din pește?

Peștii sunt surse de proteine animale "complete", ceea ce înseamnă că conțin cei 8 aminoacizi esențiali pe care organismul nostru nu îi poate produce singur. De asemenea, sunt adesea mai ușor de digerat decât carnea roșie, iar unele sunt mai sărace în calorii pentru un raport excelent proteine/energie.

Ca un bonus suplimentar, peștele furnizează adesea și alte substanțe nutritive esențiale:

  • Omega-3, antiinflamatoare naturale
  • Seleniu, zinc, iod și vitamina D
  • Un efect de sațietate interesant în dietele de slăbire

Top 7 pești cu cel mai mare conținut de proteine

1. Ton (ton roșu sau alb)

➡️Environ 25 până la 30 g proteine / 100 g

Vedeta peștilor bogați în proteine, tonul este un pariu sigur. Proaspăt sau conservat (de preferință în stare naturală), poate fi folosit în tot felul de rețete. Atenție, totuși, la conținutul său de mercur dacă este consumat foarte des.

2. Cod

➡️23 la 24 g proteine / 100 g

Foarte sărac în grăsimi, codul este o opțiune excelentă pentru o masă ușoară, dar nutritivă. Textura sa fermă îl face perfect pentru gătit la aburi, papillote sau la cuptor.

3. Somon

➡️20 la 22 g de proteine / 100 g

Acesta conține ceva mai puține proteine decât tonul, dar este excepțional de bogat în omega-3 și vitamina D. Prin urmare, este ideal pentru sănătatea cardiovasculară și pentru piele. Savurați-l într-o varietate de moduri: crud, afumat, la grătar sau la cuptor.

4. Pește-spadă

➡️23 la 25 g de proteine / 100 g

Bogat în proteine, cu o textură densă, asemănătoare cărnii. Aroma sa intensă este deosebit de plăcută la grătar sau a la plancha. Ca și tonul, este bine să evitați să îl consumați prea des din cauza prezenței potențiale a metalelor grele.

5. Macrou

➡️22 până la 24 g de proteine / 100 g

Un pește gras... și foarte bun pentru sănătate! Este plin de omega-3, vitamina B12 și seleniu. Perfect pentru a-ți spori aportul de proteine, făcând în același timp bine inimii tale.

6. Sardine

➡️20 la 22 g de proteine / 100 g

Ieftine, bogate în grăsimi sănătoase, calciu și vitamina D (mai ales dacă sunt consumate cu oase), sardinele sunt o comoară nutrițională. Conserve, sunt foarte practice și se păstrează mult timp.

7. Anșoa

➡️28 la 30 g de proteine / 100 g

Acest pește mic și ultra-sărat este adesea folosit ca garnitură (salate, pizza etc.). Acesta concentrează proteine și minerale, dar aveți grijă să nu exagerați din cauza conținutului de sodiu.

Pe scurt

Includerea peștelui în alimentația dumneavoastră este o modalitate eficientă de a vă crește aportul de proteine, beneficiind în același timp de o bogăție nutrițională globală: lipide bune, minerale, vitamine etc.

➡️ Pentru un bun echilibru :

  • Alternați peștele gras (somon, macrou, sardine) și peștele slab (cod, merluciu, merlan etc.).
  • Limitați consumul de pește cu un conținut ridicat de mercur (ton, pește spadă)
  • Variați modalitățile de preparare a peștelui: la abur, în folie, la grătar, la tigaie sau crud (tartare, ceviche etc.)
Adèle PeychesAdèle Peyches
Redactor responsabil care abia așteaptă iarna pentru a mânca raclette! Pasionată de gastronomie și mereu în căutarea unor noi delicii culinare, am studiat mai întâi dreptul înainte de a mă întoarce la prima mea dragoste: gustul produselor bune și plăcerea de a împărți la masă :)

Comentarii

Notează articolul:
5/5, 1 vot