Brassica oleracea gongylodes caulorapa sau pe intelesul tututor, GULIA!

Gulia este o leguma cu o aroma dulce si delicata, intre ridiche si varza, cu un continut bogat in vitamina C si potasiu. Se dezvolta la suprafata solului si este o leguma vitalizanta si foarte dietetica.

Exista doua soiuri principale de gulie, alb si violet. Gustul este dulce si usor picant, ca o combinatie de broccoli si castravete, cu o textura crocanta placuta. Frunzele au un gust similar cu varza.

O gasim in piete din primavara pana toamna tarziu. Alegeti guliile nu prea mari pentru ca cele batrane sunt lemnoase; ideale sunt cele de aproximativ 5 -7 cm in diametru. Frunzele sunt un bun indicator al prospetimii: ele nu trebuie sa fie ofilite sau galbui, iar bulbul trebuie sa fie de un verde deschis, fara pete sau lovituri. Daca este proaspat recoltata, gulia isi pastreaza prospetimea pana la 2 saptamani depozitata in frigider. Frunzele trebuie utilizate in cel mai scurt timp posibil.

Metode de preparare si servire

Gulia poate fi consumata cu succes sub forma cruda in salate, dar si gatita sub diverse forme: supe, ciorbe, piureuri, la cuptor cu diverse umpluturi. Se poate consuma si sub forma de suc proaspat in combinatie cu sucul de morcov sau telina, pentru a va bucura de toate proprietatile ei curative.

Tulpinile guliilor trebuie spalate foarte bine in apa. Pentru a elimina orice urma de reziduuri de insecticid / fungicide, murdarie, este bine sa le lasati cufundate intr-o solutie salina timp de 10-15 minute.

Beneficiile pentru sanatate ale guliei:

  1. Este bogata in vitamine si fibre alimentare si cu toate acestea ea are doar 27 de calorii la 100 g, o cantitate neglijabila de grasimi si colesterol zero.
  2. Gulia proaspata este bogata in vitamina C; furnizeaza 62 mg de Vitaminca C la 100 g greutate, care reprezinta aproximativ 102% din DZR.
  3. Gulia, ca si alti membri ai familiei Brassica, contine fitochimicale, cum ar fi izotiocianati, sulforafan, și indol-3-carbinol, care se presupune ca lupta impotriva cancerului de prostata si de colon.
  4. Contine cantitati mari de multe grupari B ale complexului de vitamine, cum ar fi niacina, vitamina B6 (piridoxina), tiamina, acid pantotenic, etc, care actioneaza in calitate de cofactori pentru enzime diferite in timpul metabolismului corpului.
  5. Contine minerale, cupru, calciu, potasiu, mangan, fier, fosfor. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si fluidelor corpului care ajuta la controlul ritmului cardiac si al tensiunii arteriale, prin contracararea efectelor de sodiu.
  6. Gulia de culoare crem contine cantitati mici de vitamina A si caroten.