Ce este mai exact curry?Ce este mai exact curry? De unde provine cuvantul si ce il caracterizeaza? Originile cuvantului curry sunt dezbatute. Unii spun ca acesta a fost derivat dintr-un cuvant Tamil, Kari, ceea ce inseamna sos condimentat. Altii au afirmat ca, ar putea fi derivat din cuvantul Kara, ce reprezinta un vas de gatit sub forma de wok. Una dintre cele mai interesante ipoteze este ca, acest cuvant este de fapt derivat din engleza veche a cuvantului „pentru gatit", Cury. Indiferent de originea cuvantului curry, cu care nimeni nu pare a fi de acord, curry-ul descrie orice fel de mancare din carne, peste si /sau legume, care este servit in sau cu un sos. Exista diferite amestecuri de curry, ce variaza de la dulce si usor, pana la picant.

Cum este Curry pregatit?
Bucatarii traditionali indieni prepara curry-ul din condimente pe care le prajesc si le piseaza. Exista numeroase amestecuri de condimente curry, deoarece se pot face din 5-6 condimente dar si din 30. Amestecuri de pudra de curry sunt vandute in cele mai multe magazine. Unele pudre de curry sunt picante, iar unele sunt mai blande. Daca nu va place sa va preparati singuri amestecul, incercati mai multe branduri diferite de pudra de curry pana cand gasiti unul pe gustul dvs.

Despre frunzele de curry
Frunzele de curry provin din arborele de curry, iar acestea sunt utilizate in mai multe feluri de mancare indiana, la fel ca frunzele de dafin, care sunt folosite in bucataria italiana. Frunzele de curry au un gust usor amar si un pic ca de citrice, dar aroma lor este de scurta durata. Frunzele de curry uscate au o aroma perisabila, astfel incat foarte rar le veti gasi enumerate ca ingredient in praful de curry, vandut ca produs comercial. Daca veti gasi frunze de curry proaspete, verzi, le puteți adauga intregi sau taiate, sau ele pot fi baza intr-un amestec de condimente pe care sa-l folositi imediat.
Multe pulberi curry produse comercial pornesc de la o intensitate de galben, mai inchisa sau mai deschisa. Acest lucru se datoreaza utilizarii turmericului in aceste amestecuri. Cu cat se adauga mai multa curcuma (turmeric), cu atat mai galben este amestecul. Curcuma este folosita nu numai pentru gustul sau pamantesc si usor amar, dar si pentru culoarea sa, de un galben stralucitor. Datorita nuantei sale vibrante, curcuma este adesea folosita ca agent colorant in alte produse alimentare, variind de la iaurt, la condimente pentru popcorn, chiar si pentru prajituri ori fursecuri.

Ce este Garam Masala?
Adesea curry-ul este confundat cu un alt amestec de condimente, „garam masala”. Tradus ca si "amestec cald de condimente", garam masala, este disponibil in multe forme si este adesea unic pentru fiecare bucatar. Ca sa explicam mai clar, un amestec de curry si un garam masala pot fi adaugate la un curry.

Pregatiti-l in functie de preferinte!
Daca sunteti interesat in a face propria pudra de curry sau garam masala, tineti minte ca exista, probabil, sute, daca nu mii de retete diferite pentru aceste amestecuri de condimente, deci nu ezitati sa experimentati.
Procedura traditionala de a face o pudra de curry sau garam masala este intotdeauna aceeasi. Puneti toate condimentele intregi intr-o tigaie uscata, la foc mic. Gatiti condimentele pentru cateva minute, amestecand constant, pana cand au capatat o nuanta intunecata dar raman aromate. Nu supragatiti condimentele prin expunerea brusca la caldura puternica! Gatiti-le la foc moderat si treptat, pentru a le praji fara sa le ardeti la exterior.