Ingredient principal al humusului si al falafelului, amestecat adesea cu cous-cous, ghici cine este?
Ei bine,
nautul!
Cu o textura crocanta si un gust asemanator nucilor, bobul de naut are o culoare galben-aurie si seamana mai mult cu o aluna decat cu ruda sa fasolea. Exista si sortimente de naut roz, negru, verde sau maroniu. In alimentatie sunt folosite semintele de tip kabuli si desi.
Kabuli - boabele de naut sunt maricele, de culoare mai deschisa si cu un invelis moale.
Desi - boabele sunt mici, inchise la culoare, cu un invelis dur si sunt mult mai bogate in fibre alimentare decat sortimentul Kabuli.
Nautul poate fi consumat fiert, gatit la aburi, prajit (in amestec cu alte ingrediente), crud, sub forma de germeni sau chiar sub forma de popcorn. Este folosit in preparate consacrate cum ar fi humus, falafel sau curry. Poate fi folosit cu succes in salate sau fripturi, in produse alcoolice (sake), sub forma de faina, sub forma de dulciuri dupa de a fost tinut in sirop.
O cutie de naut, are intrebuintari culinare multiple Haideti sa vedem impreuna 8 retete perfecte ce pot fi facute cu naut.
Falafel
Mixati nautul, apoi amestecati cu faina, condimente si ierburi aromate. Faceti bilute din compozitie. Exista doua optiuni pentru gatit: intr-o baie de ulei sau in cuptor. Dupa ce
falafelul este gata, serviti ca aperitiv, insotit de un sos de iaurt sau alaturi de alte legume, intr-o salata mixta.
Humus
Humusul este o specialitate facuta din piure de naut, pasta de susan (tahini), ulei de masline, suc de lamaie, sare si condiment si usturoi.
Cremos si aerat, humusul merge de minune cu o lipie proaspata, drept aperitiv la pranz, sau poate sa fie combinat cu legume crude, salate de verdeturi, paste, orez, cartofi dulci.
Curry
Daca doriti sa va bucurati de o mancare reconfortanta la sfarsitul unei zile racoroase, curry-ul de naut va fi cel mai bun aliat al vostru. Il puteti servi asa cum este sau insotit de o tigaie de legume pentru un echilibru nutritional impecabil!
Cuscus
Cuscus cu naut si legume un preparat satios si sanatos. Pentru un pranz sau o cina rapida si gustoasa alegeti sa pregatiti un preparat simplu si dietetic. Pentru rapiditate, folosit naut din conserva, multe legume coapte, stropite cu ulei de masline si condimentate dupa pofta inimii.
Supa
O
supa nu e supa dar nu alagi legume si mirodenii. Ce ai spune daca adauga naut pentru a-i conferi consistenta? Incearca
Harira! E supa marocana la mare cautare in timpul Ramadanului, pentru ca este foarte nutritiva si ii ajuta pe musulmani sa reziste orelor de nemancare, cand postesc de la rasarit pana la apusul soarelui.
Salate
Salata cu natut nu e o simpla salata, este chiar o mancare, fiindca proteinele din naut vor da satietate preparatului. O puteti prepara cu usurinta intr-un recipient etans si servi drept pranz la serviciu.
Aperitive
V-ati saturat de chipsurile din comert prajite si sarate? Incercati reteta noastra de
naut prajit in cuptor si aromat cu curry! O reteta super usoara, care va permite sa obtineti boabe crocante!
Deserturi
Pentru aperitiv, pentru felul principal, dar si... pentru desert! Scoateti untul si faina din tortul dvs. de ciocolata si puneti in schimb, naut mixat. Veti obtine un desert fara gluten, fara grasimi si cu textura cremoasa.
Ati auzit de „Aquafaba”? Daca nu, de astazi ar fi bine sa retineti aceasta denumire. Aquafaba este lichidul din conservele de naut, dupa ce scurgi boabele, sau apa in care ai fiert nautul uscat. Inlocuieste cu succes albusul de ou in retetele vegane. Odata batuta cu mixerul, apa de naut se transforma intr-o bezea identica celei clasice, din ou, gratie amestecului de amidon.
Aquafaba in loc de oua se poate folosi la: maioneza, unt, branza si crema de unt vegane, clatite americane, bezele, Pavlova, macarons, glazura pentru biscuiti, mousse de ciocolata, prajitura Alaska, inghetata.
In ceea ce priveste gustul, nu va faceti griji, nici nu va veti da seama ca e vorba de naut. :)
Comentarii:
Bunica mea facea nahut dulce cu 2-3 felii de lamaie si zahar
eu fac falafel si este ok,,,cu thina , legume , castravete murat si ardei iute murat,,,5-6bucati plus o pita proaspata,,,este nelipsit 'shug''care se unge pe pita in interior,,,shug este ardei iute cu coriandru tocat la mixer,,,o specialitate din Yemen,,,ca bautura ,,,merge arak pt a desvolta apetitulHARY
Merita incercat
Multumire si pretuire!