Ciupercile și bucătăria românească

Ciupercile ocupă un loc important în bucătăria românească, fiind considerate un aliment de bază în perioada postului de Crăciun și a postului de Paște. Ciupercile sunt folosite cu succes în toate mâncărurile tradiționale românești care au la bază carne tocată. Ardeii umpluți, sarmalele și chiftelele sunt doar câteva feluri de mâncare care pot fi gătite fără carne, aceasta fiind înlocuită cu ciuperci. Gustul preparatelor este delicios iar conținutul caloric al acestor preparate este mic decât cel al preparatele pe bază de carne.


Bunicii noștri obișnuiau să culeagă ciuperci sălbatice, ciuperci de pădure al căror gust este deosebit de cel al ciupercilor de cultură; aroma ciupercilor de pădure este foarte puternică și gustul foarte intens. Perioada propice recoltării ciupercilor este toamna, ploile specifice perioadei fiind benefice dezvoltării acestora. În pădurile noastre cresc multe soiuri de ciuperci, printre cele mai apreciate numărându-se hribii, gălbiorii și ghebele. După metoda tradițională, ciupecile erau opărite și conservate în saramură pe toată perioada iernii sau erau uscate și păstrate în săculeți de panză, urmând a fi hidratate în apă rece înainte de gătire.


Astăzi nu mai este nevoie să mergem în pădure pentru a culege ciuperci, toate soiurile de ciuperci autohtone și multe alte soiuri de ciuperci de cultură putând fi găsite, cu ușurintă, în hipermarketuri. Printre tipurile de ciuperci cele mai accesibile din punct de vedere al prețului se numără cipercile champignon albe, champingnon brune și ciupercile pleurotus. Cumpărând din magazinele autorizate să vândă ciuperci avem garanția că cestea provin din surse verificate și evităm situațiile neplăcute de toxiinfecții alimentare.


Ciupercile sunt un aliment valoros, bogat în fibre, vitamina B2, minerale, antioxidanți și proteine; ciupercile conțin 80% apă și au o valoare calorică mică putând fi consumate cu ușurință și în diete. Daorită faptului că nu conțin zahăr, ciupercile sunt recomandate și în dieta diabeticilor. Mâncărurile gătite cu ciuperci sunt consistente și oferă imediat senzația de sațietate. Ciupercile sunt consistente, mai greu digerabile și de aceea se recomandă combinarea lor cu alimente ușor digerabile cum ar fi cartofii și salatele și consumarea lor în prima parte a zilei.


Ciupercile sunt foarte apreciate în bucătăria românească, fiind consumate conservate sau proaspete, ca fel principal sau garnitură. Nimic ne e mai gustos decât o tocăniță de ciuperci cu mujdei și mămăligă, o porție de zacuscă cu ciuperci sau un pilaf pufos bogat în ciuperci aromate și cărnoase. Consumați ciuperci ori de cât ori aveți ocazia și vă veți bucura atât de gustul deosebit al acestora cât și de beneficiul mineralelor și al vitaminelor pe care le conțin.