Clementinele - fructe pline de vitamine

Clementinele sunt formate din 86% apa, sunt bogate in potasiu si calciu, contin foarte multe fibre, care sunt foarte utile in digestie, avand un aport deosebit la micsorarea colesterolului din sange. Datorita prezentei fibrelor si a potasiului, clementinele sunt foarte bune in procesul de detoxifiere.

Contin foarte multa vitamina C si de aceea foarte utila in special in perioada rece a anului. De asemenea mai contin magneziu si fier, care mentin functionarea in conditii normale a sistemului muscular si nervos.

Clementinele sunt inventia omului, prin altoirea portocalului cu mandarinul. Clementinele au fost create de Louis Charles Trabut, in 1900.

Aceste fructe nu contin samburi, deci ele nu se pot inmulti decat prin procesul de altoire. Gustul si aspectul diferit al clementinelor se datoreaza soiurilor diferite de portocal si mandarin din care rezulta clementinele.

Clementinele rezista mai mult decat mandarinele, dar isi mentin aroma acestora, iar in comparatie cu portocalele sunt mai dulci si mai zemoase. Gustoase, zemoase si hranitoare, clementinele sunt apreciate pentru gustul si savoarea lor dar si pentru faptul ca, contin acid folic, fibre, potasiu, magneziu, calciu si fier. Se gasesc pe tot parcursul iernii si primaverii si sunt o adevarata sursa de vitamina C. Un pahar de suc de clementine consumat dimineata alunga starea de oboseala.

Le puteti folosi cu succes in salate, torturi, cocktailuri, prajituri sau dulceata de coji de clementine. Un preparat deosebit este realizat din clementine caramelizate, care se serveste alaturi de ciocolata rasa sau fistic.