Cum gatim corect o friptura – testul degetului

Nu oricine stie sa faca o friptura perfecta! Unii o vor in sange, altii “medium” sau “bine facuta”. Si pentru ca intre toate e o granita fin delimitata, daca nu ai “experienta gratarului”, poti usor sa le servesti o “talpa de bocanc” in loc de o friptura frageda si suculenta.

Exista doua metode de baza pentru a testa modul in care este gatita o friptura: metoda termometrului de carne si testul degetului. Prima metoda genereaza discutii intrucat abordarea termometrului ar lasa o gaura in friptura care ar duce la pierderea sucurilor proprii si din acest motiv, majoritatea bucatarilor cu experienta utilizeaza "testul degetului".

Doar un bucatar cu experienta poate sa spuna daca carnea e gata doar apasand-o cu degetul. Bucatarii priceputi compara fermitatea fripturii cu apasarea in palma: cu cat e mai ferma cu atat e mai gatita, daca apasati carnea si este moale, inseamna ca nu s-a facut. Cand palma este relaxata si apasam la baza degetului mare, carnea este gatita „rare“. Cand apasam spre margine, mai sus spre deget, carnea este gatita „medium“.