Fisticul sau nucile fericite!

Fructele de fistic difera de toate celelalte fructe cu coaja lemnoasa prin culoarea verde caracteristica si cojile semi-intredeschide, motiv pentru care in Iran se numeste "fistic zambind", iar in China "nuca fericita".

Cultivat In California, Arizona, New Mexico, Iran, Turcia, Grecia, Siria si Italia, fisticul este comercializat in primul rand in coaja - prajit si sarat, dar poate fi, de asemenea, achizitionat nesarat si decojit. Daca nu stiati, California produce 98,5% din productia de fistic globala.

Fisticul este consumat, fie proaspat sau prajit si sarat si este de asemenea, utilizat in inghetata si dulciuri, cum ar fi baklava, dar si in mezeluri, cum ar fi mortadella.

Este consumat in principal ca o gustare, iar datorita gustului sau bogat, untos, este perfect in salate de fructe sau legume, deserturi, paste si feluri principale.

Baklavaua este dulce de patiserie popular in Turcia, Iran, Armenia si multe state din Orientul Mijlociu, realizat din straturi aluat subtiere (ca de hartie) sau aluat de strudel, umplut cu fistic tocat, migdale si nuci caju, indulcit cu sirop sau miere.

Cunoscute sub numele de "Pista", aceste nuci au fost utilizate pe scara larga in preparate dulci din India, tarile din Asia, Pakistan.

Beneficiile consumului de fistic:

  • Aceste fructe delicioase, cu coaja tare, sunt recunoscute pentru principiile lor de nutritie sanatoasa. Alaturi de nuci, migdale, caju, formeaza o sursa importanta de proteine, grasimi si minerale;
  • Fisticul este o sursa bogata de energie. 100 g de nuci contin 557 de calorii. In plus, ele sunt bogate in acizi grasi mono-nesaturati cum ar fi acidul oleic si sunt o sursa excelenta de antioxidanti. Consumul regulat de fistic ajuta la scaderea colesterolului rau LDL si creste nivelul colesterolului bun HDL in sange.
  • Este o sursa bogata de multe substante fito-chimice care ar putea contribui la activitatea antioxidanta totala, inclusiv caroten, vitamina E, si compusi antioxidanti polifenolici. Studiile de cercetare au aratat ca acesti compusi ajuta organismul uman sa elimine radicalii liberi si, astfel, protejeaza organismul de boli, cancer, precum si infectii;
  • Fisticul este o sursa excelenta de vitamina E, un puternic antioxidant solubil in lipide, esentiala pentru mentinerea integritatii membranei celulare a mucoasei si a pielii;
  • Sunt inmagazinate cu grupuri de complex al vitaminei B, ar fi riboflavina, niacina, tiamina, acid pantotenic, vitamina B-6 si folati;
  • Contin un depozit de minerale precum cupru, mangan, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc, si seleniu. 100 g fistic furnizeaza 144% din nivelul zilnic recomandat de cupru, un mineral esential in neuro-transmisie, metabolism;
  • Uleiul de fistic are o aroma placuta de nuca si are proprietati emoliente excelente, care va ajuta sa pastrati pielea protejata de uscaciune. A fost, de asemenea, folosit in medicamente traditionale indicate in terapia de masaj, aromoterapie, in farmaceutica si industria cosmetica.

Consumul a doar o mana plina de fistic (crud) pe zi ofera dozele zinice recomandate de fenoli, anti-oxidanti, minerale, vitamine si proteine.