„Lacrimile de sanatate”: Migdalele

Delicioase si hranitoare, migdalele reprezinta gustarea perfecta mai ales atunci cand esti stresat si obosit. Beneficiile consumului acestor fructe nu se opresc aici: ele protejeaza inima, creierul si stimuleaza imunitatea, sunt sarace in grasimi saturate, nu contin colesterol si cuprind alte elemente nutritive de protectie, inclusiv fosfor, zinc, calciu si magneziu. Un pumn de migdale (28 de grame / o portie recomandata), este suficient pentru a furniza organismului uman un nivel ridicat de vitamina E, magneziu si fibre, in afara de a fi o mare sursa de grasimi mononesaturate, proteine, potasiu, chiar si calciu.

Botanic, migdalul se inrudeste cu prunul, caisul, piersicul, intrucat face parte din familia de copaci Rosaceae, iar denumirea stiintifica este Prunus dulcis.

Migdalele sunt disponibile in tot anul in magazine, sub diferite forme, cum ar fi decojite, nedecojite, sarate, indulcite sau sub forma de pulbere, etc. Va recomandam sa cumparati migdale crude, complet curatate, in locul celor procesate, numai asa veti da organismului nutrientii benefici ai acestora.

Atunci cand le cumparati, uitati-va dupa fructe cu coaja lemnoasa, de culoare maro stralucitor, compacte si uniforme in dimensiune, care se simt grele in mana, fara fisuri, mucegai sau pete si miros ranced.

Migdalele decojite pot fi pastrate la loc uscat si racoros, mult timp. Nedecojite le puteti pastra in compartimentul de la frigider pentru a evita sa rancezeasca.

Iata cateva sfaturi de servire:

  • Migdalele pot fi savurate fie ca atare, ori sarate sau indulcite;
  • Au un gust de nuca dulce.
  • Laptele indulcit migdale este o bautura foarte populara in India si alte tari din Asia de Sud;
  • Migdalele sunt printre cele mai des intalnite nuci in diferite feluri de mancaruri cu orez si curry, preparate in regiunea Orientului Mijlociu;
  • Sunt adesea presarate peste deserturi, in special inghetata;
  • Sunt utilizate pe scara larga in produse de patiserie, ca o completare la fursecuri, biscuiti, dulciuri si prajituri;
  • Sunt folosite pentru a face unt de migdale.

Uleiul de migdale este extras din nuci si folosit ca emolient. Aplicat in mod regulat pe piele, ajuta la mentinerea supletii pielii si o protejeaza de uscaciune. In plus, uleiul este folosit la gatit in Iran si in Turcia. De asemenea, este folosit in medicamente traditionale, in aromoterapie, in industria farmaceutica si cosmetica.

Nu uitati: O mana plina de migdale (crude) pe zi, ofera organismului nivelurile recomandate de minerale, vitamine si proteine. Pentru a realiza o reducere cu 10% a LDL colesterolului trebuie sa mancati ~ 73 de grame de migdale pe zi, adica aproximativ o jumatate de cana de migdale, care inseamna in jur 400 de calorii.